NBK 2023: Anno Appelo en zijn NBK periode

Laatste update om 18:19 op Tuesday, 17 October

Dit jaar staat dirigent Anno Appelo niet op het NBK-podium, wat voor hem na 35 jaar een bijzondere ervaring is. Hij is zelfs afwezig vanwege juryverplichtingen elders. In de aanloop naar het NBK heeft Appelo samengewerkt met verschillende orkesten, waaronder De Wâldsang, Brassband Rijnmond, Brassband Limburg, BBS-B en (in de voorbereiding van deelname aan de German Open) met de Spijkerpakkenband. Hij heeft intensief contact gehad met de vaste dirigenten van deze orkesten, waarbij ze telefonisch en later via app of e-mail overlegden, waarbij hij altijd rekening houdt met de wensen van de dirigenten.

Wat betreft de verplichte werken voor het NBK, beoordeelt Anno Appelo ze als voldoende qua moeilijkheidsgraad. Hij heeft de werken van de kampioensdivisie en de 2e divisie, waaronder het technisch uitdagende "Sand and Stars," bekeken en ze lijken aan de eisen te voldoen.

Een opvallende trend is dat veel bands problemen lijken te hebben met het op orde krijgen van hun bezetting. Anno Appelo reflecteert op deze ontwikkeling en denkt na over mogelijke redenen voor deze uitdagingen. Hij ziet dat bands te maken hebben met uitval door ziekte of familiaire omstandigheden. Een zorgelijke ontwikkeling omdat de afstand naar een kampioensdivisiebands vanuit 2e en 3e divisie erg groot is. 

De organisatie heeft een gedurfde keuze gemaakt met het selecteren van "Sand and Stars" in de kampioensdivisie, maar Appelo vindt dat deze keuze aansluit bij de Europese normen van dit moment.

De komende weken zullen druk zijn voor Anno Appelo, met veel weekenden weg. Hij bereidt zich voor op gastoptredens bij fanfares en studieweekenden, naast zijn jurywerk. Zijn agenda is behoorlijk vol met deze activiteiten.