BBK 2022: kampioensdivisie, keuzewerk Brass Band Gent

Laatste update om 18:46 op Sunday, 27 November

Het werk Heroes is opgedragen aan Nicholas Childs en de Black Dyke Band. De componist kreeg duidelijke instructies omdat het echt voor Black Dyke bedoeld was. Nick Childs was heel specifiek in wat hij zocht. In feite stuurde hij een schets naar Broughton van wat hij zou willen dat het eigenlijke stuk zou zijn. Dit waren suggesties, geen eisen. Het werk is gecomponeerd door 10-voudig Emmy Award winnaar, Bruce Broughton. Heroes ging tijdens het Brass Pass UK Band of the Year Contest in 2019 in première en dient als eerbetoon aan de Apollo 11 maanlanding.

Deel 1 van dit spectalulaire werk heet Ignition. De band schiet zichzelf af de ruimte in. De muziek is allemaal zeer verhalend en wordt met overtuiging gebracht. De klank in de band is zeer aangenaam om naar te luisteren. De 4(!) trombones spelen uiterst bekwaam hun ritmiek uit in het eerste deel van Heroes.

We worden in het tweede deel meegenomen met een prachtige solo van de solocornet. De solohoorn borduurt hier vol zelfvertrouwen op verder, er ontvouwt zich een prachtig muzikaal samenspel in dit deel van de muziek tussen solisten. Die kunnen stralen door het mooie fundament wat gelegd wordt door de bassectie. De euphonium toont zijn kwaliteiten in het a tempo; more confident. Zeker is het! Er wordt prachtige muziek gemaakt hier. De zachte begeleiding wordt met veel risico gespeeld, maar het is allemaal aanwezig. 

Het slotdeel is ingezet en technisch wordt, niet voor de eerste keer deze middag, het uiterste gevraagd van solisten. Het blijft allemaal stevig overeind. De band blijft een mooie volledige sound voortbrengen.

Dit werk is op het lijf geschreven van de muzikanten uit Gent. Nogmaals ze mogen trots zijn op hun debuut in deze divisie.