BBK 2022: kampioensdivisie, keuzewerk Festival Brass Band

Laatste update om 18:10 op Sunday, 27 November

'A Gabrieli Fantasy' is een uitgebreide verkenning van 'Canzon in Double Echo a 12', geschreven in 1608 door de Italiaanse componist Giovani Gabrieli. De Belgische componist Bert Appermont koppelde in het werk vijf elementen op basis van drie zogenaamde koren (groepen koperblazers), die zowel afzonderlijk als samengevoegd spelen. Deel 1 presenteert de originele melodie, die al snel wordt aangepast naar de vorm van een Toccata. Daarna volgen Chorale, Scherzo en een sarcastische canon tussen de drie groepen. De finale brengt de muziek terug naar zijn glorieuze thema, waarna het prestissimo-einde alle elementen samenvoegt tot een glorieuze climax.

Met veel controle wordt de opening van het werk gebracht. Alles past precies in elkaar, we worden meteen (weer) meegezogen in het werk van Appermont. Er is zeker een kundige band te horen op het podium hier. Er mist aanvankelijk wat zeggingskracht in het tutti. 

Het Chorale wordt zeer sfeervol opgezet. De bassen vormen een mooi fundament. De sfeer wordt mooi getroffen en er lijkt zich een sprookjeswereld te ontwikkelen. Het adagio in dit werk is terrein voor de bugel en de bariton. De baritonsoliste laat zich van haar beste kant horen. De zaal wordt voor de tweede keer vanmiddag meegenomen in een zeer sprekende uitvoering. Wel is duidelijk dat er hier en daar andere keuzes zijn gemaakt dan de eerdere uitvoering. De solisten tonen allemaal om beurten hun kwaliteit en hebben hoorbaar capaciteit over in deze muziek. De tweestemmigheid in de solo's komen niet zonder oneffenheden de zaal in. De muziek blijft wel constant zeer sprekend, dat kan ook bijna niet anders in deze compositie. Het vivace wordt in vliegende vaart afgewerkt wel binnen de comfortzone van de band. De baritonsolo in het vivace is van een grote technische kwaliteit, de cornet neemt dit prachtig over. De techniek in het tutti is enigszins onduidelijk; dat is jammer want er valt zo veel te genieten in deze muziek. 

De band laat de muziek het werk doen richting de finale. Het wordt allemaal steeds technischer en de band werkt hard om het allemaal onder elkaar te houden. Dit is geen sinecure in deze lastige muziek, zeker als het tempo opgevoerd wordt. 

We horen voor de tweede maal een uitvoering van dit werk die ons in vervoering brengt. De muzikanten en dirigent van Festival Brass Band geven twee zeer gedegen uitvoeringen deze dag.