BBK 2022: Eerste afdeling, keuzewerk, Brassband Scaldis

Laatste update om 16:28 op Saturday, 26 November

Brassband Scaldis o.l.v. Yves Wuyts heeft als vrij werk gekozen voor Five Blooms in a Welsh Garden van componist Gareth Wood.

Five Blooms in a Welsh Garden is gecomponeerd in 1991. In 1992 heeft het werk als plichtwerk gediend tijdens de Europese Brass Band Kampioenschappen (Cardiff). In 2017 was het de scherprechter in de 2e divisie op het WMC te Kerkrade. 

De muziek is zeer sprekend. Een mooie tutti klank wordt ten toon gespreid tijdens de openingsfanfare. De overtuiging spat in het eerste deel van het podium. Grote contrasten worden gemaakt, het wat abstract aandoend eerste deel wordt door de band treffend en met energie gespeeld. 

Bij de start van het tweede deel valt de soprano cornet wat weg in het geheel. De reis door de tuin met vijf bloemen is een aangename. De band danst door de maatsoortwisselingen en onregelmatige maatsoorten, die meer dan voldoende aanwezig zijn, heen. 

Lily of the Valley is een deel in de muziek wat qua stemming zeer open ligt, het is allemaal meer dan voldoende onder controle in dit deel. De onderlinge stemming valt positief op in deze lastige muziek. Het geluid dat de band produceert is zeer fors in het molto pesante, maar alles blijft onder controle en in balans. 

Luisterend naar deze muziek rijst de vraag waarom deze muziek niet vaker wordt gebracht. 

Bluebells spreekt zeer tot de verbeelding. Een opening alsof we een sprookjeswereld inlopen, de band laat horen dat het deze muziek goed onder controle heeft; de band vertelt een volledig verhaal met deze uitvoering van Five Blooms in a Welsh Garden, het slotdeel blijft uitrmate boeiend, tot de laatste noot.

Een uitvoering op trots op te zijn.