David Daws

Laatste update om 14:24 op Wednesday, 11 April

Van Cornet naar Euphonium
David Daws, wie deze naam noemt denkt aan de virtuoze cornettist die iedereen versteld liet staan met zijn onnavolgbare techniek en ‘silky’ toon. Wie herinnert niet de uitvoering van ‘Clear Skies’ tijdens het concert door de International Staff Band en Black Dyke Band als eerbetoon aan Eric Ball. De DVD geeft ons steeds weer die herinnering.

Wat is er sinds die tijd allemaal gebeurt?
David begon de cornet op driejarige leeftijd te spelen onder leiding van Maisie Wiggins. Hij heeft zijn hele leven doorgebracht in het Leger des Heils en zijn eerste band was de Wealdstone Junior Band. 

Hij werd in 1981 lid van de International Staff Band, een band waar hij bijna 20 jaar deel van uit maakte en de laatste aantal jaren als principal solos cornettist, voor velen één van de beste die de ISB ooit in de gelederen heeft mogen hebben. David heeft over de hele wereld gespeeld, evenals op talloze radio- en cd-opnames.

Het fysieke ongemak rond zijn mond bleek op een bepaald moment voor hem te lastig om de cornet nog langer te gebruiken als zijn instrument. Een periode van onzekerheid brak aan en ondanks operaties en pogingen tot verbetering bleek met name door littekenweefsel het onmogelijk meer het niveau te halen wat hijzelf voor ogen had.

De ommezwaai in de positieve zin werd een greep naar de Euphonium en al heel snel, al na zes maanden, was ook dat een instrument waar hij goed mee uit de voeten kon. Zijn euphoniumspel gaf hem de gelegenheid om bij verschillende contest bands zijn kwaliteiten te laten horen. De Brass wereld toonde zich in het begin afwachtend en menigeen zei dan ook dat het onmogelijk was hetzelfde niveau te halen met de euphonium dan wat hij had bereikt met de cornet. Zijn plezier om te spelen heeft er niet onder geleden en ook al heeft hij minder bereikt met zijn euphoniumspel dan met zijn cornet virtuositeit, iedere band die het aanbod krijgt hem in te lijven zou gek zijn als ze dit aanbod zouden negeren. Het is een prestatie op zich om na de ernstige medische problemen toch weer een niveau te halen waar menig muzikant alleen maar van droomt.

David zal als euphoniumsolist te horen en te zien zijn op 24 juni 2018, ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Nostalgie Band Amsterdam. Het Amsterdam Stafmuziekkorps zal eveneens acte de présence geven.
Het concert wordt gehouden in 'Het Klankbord', Pianoweg 117 in Almere (korpsgebouw Leger des Heils).