EBBC Own Choice 1. Göta Brass zet verdienstelijke uitvoering neer

Laatste update om 12:55 op Sunday, 1 May

De Zweedse Band onder leiding van Michael Thomsen heeft gekozen voor 'From Ancient Times'. Het werk is geïnspireerd op de muziek van de Vlaamse polyfonisten. Er zijn geen letterlijke citaten, maar de componist gebruikt historische compositietechnieken van componisten als Lassus, Desprez, Ockeghem en Obrecht. Verder zijn er verwijzingen naar nog oudere muziek, zoals een Middeleeuwse dans (estampie) en is er een prachtige hommage aan Adolphe Sax.

De start is aan de veilige kant en daardoor minder spannend, later neemt de dirigent ook de tempi wat hoger. In de technische passages weet de band niet echt alle details voor het voetlicht te brengen. Sommige momenten zijn incompleet. Op andere momenten ontbreekt nu juist de drive die dit werk zo karakteriseert. 

In de senza misura cadenza's is er een hoop goeds te beleven. En kunnen we genieten van dit meesterwerk van Jan Van Der Roost dat sinds z'n première in 2009 slechts een keer heeft ontbroken op de Europese. 

Naar de Hommage aan Adolphe Sax toe is de overgang wat te luid en net niet stemmend. Ook de Hommage kan meer uitgewerkt. Dit is normaal een kippenvel moment, maar dit keer raakt het net niet voldoende. De Finale laat de band nog eens in volle glorie horen. 

Een goede uitvoering van de Zweedse band die nog maar zo kort bestaat (2015) en dit niveau al weet te bereiken.