EBBC verplicht werk 6. Valaisia pure kwaliteit na een ongelukkig begin

Laatste update om 23:44 op Saturday, 30 April

Vaughan Williams was een van de pioniers van verzamelaars van volksliederen die de liederen en dansen van plattelandsmensen bewaarden in de periode voordat het industriële bloedbad van de Eerste Wereldoorlog het landschap van Europa voor altijd veranderde. Hij bewaarde veel van deze oude melodieën voor het nageslacht in de gemeentelijke hymnodie van de Church of England. 

Als Valaisia op het podium plaats neemt zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen. Jammer dat er in de eerste maten zoveel ongelukjes waren. Daarnaast waren enkele stemmen niet te horen. Langzamerhand komt de band op stoom. En wat is dit ensemble uitgebalanceerd. In Metamorphosis horen we weer met wat voor kwaliteit we te maken hebben. Zo doorzichtig en kleurrijk.

In de Variations horen we prachtige gelaagdheid. Wat een feest om hier naar te luisteren. Voor het eerst horen we in de Epitaph ook karakterverschillen in de bijdragen van de repiano. Er is aan zoveel elementen aandacht besteed. Elk deel krijgt zijn eigen karakter en kleuring. Zo jammer van het nerveuze begin.