Challenge Section Brassband Überetsch stelt volume op eerste plaats

Laatste update om 13:31 op Sunday, 1 May

Brassband Überetsch komt uit de buurt van Bolzano, Zuid Tirol. Johann Finatzer is de dirigent van de Italiaanse debutant. 

De opening van Variations for Brass Band is zeer stevig gearticuleerd. Dynamisch is de interpretatie vrij modern en daardoor verdwijnen nuances in de kleuren en soms meer dan dat. Het onderscheid tusen hoofd- en bijzaken wordt niet gevonden in de wals. In de technische variatie overheersen bepaalde instrumentgroepen. Een erg onbritse kijk op de muziek. De fuga wordt als een tutti behandeld  en in de volgende variatie loopt het samenspel met het slagwerk averij op. Het werk krijgt een krachtig slot, maar erg veel overtuiging klinkt er niet uit.

Dan een andere favoriet uit het repertoire. Tegenwoordig een eerste divisie werk, Trittico, van de Amerikaanse componist James Curnow. Een behoorlijk luide opening leidt naar de Consolation melodie. Ook hier een vrij letterlijke interpretatie van de dynamieken en eerder te luid. De ritmiek in de bassen heeft steeds even nodig om op z'n plek te vallen. In variatie twee komen we in kalmer vaarwater, maar echt rustig wordt het niet in de band. De lyrische sololijnen lijken allemaal een iets te hoog tempo te hebben om aansprekend te zijn. De laatste variatie toont dat de band de luide dynamieken nog wel even volhoudt. Het coda geeft ons gelijk. 

Überetch toont wel aan hoe het niveau in de "nieuwe" brassbandlanden stijgt.