Festival Divisie: Brassband Fryslân

Laatste update om 12:17 op Saturday, 23 April

Anthem of the Free (Dean Goffin); een echte Leger des Heils mars vormt het flitsend begin van het 33 leden tellend orkest met dirigent Hille van Hijum. De dynamiek zou wat meer uitgewerkt kunnen, maar daarentegen is het samenspel prima verzorgd; jammer dat de techniek het bij het slot het een beetje liet afweten..

Ook uit het Leger des Heils repertoire; een pareltje van de hand van Dean Goffin. The Light of the World is een uitermate uitdagende compositie waarbij de door de componist verwerkte Leger des Heils liederen door de musici moeten worden vertaald op het instrument. Solisten en band slagen hier deels in; soms zijn kleine stemmings-issues en ongelijkheden wat storend. Het koraal aan het einde van het werk is dan weer hartverwarmend, sereen..

Een eerste solistisch optreden vandaag; Fantasy for Trombone van James Curnow. Helaas staat de naam van de solist niet in het prgrammaboekje. De warme klank van de band zorgt voor een goed begin van deze compositie; solist brengt met een mooie warme klank de melodie. Het Allegro spiritoso is wat aan de veilige kant als het gaat over het tempo; solist en band hebben duidelijk voor transparantie en duidelijkheid gekozen, en dat levert een nette vertolking op voor solist en band. 

It had Better be Tonight in een arrangement van Klaas van der Woude laat een geheel andere zijde van Brassband Fryslân horen; om het 'samba' gevoel te hebben, missen we hier de voorgeschreven Tambourin. Neemt niet weg dat dit werk een strakke uitvoering krijgt; dynamisch hadden de verschillen wat groter mogen zijn.