Hauts de France opnieuw Frans kampioen

Laatste update om 09:01 op Monday, 14 February

Hauts de France was zaterdag opnieuw de sterkste in de tweestrijd met Paris Brass Band tijdens de Franse kampioenschappen. Onder leiding van de Belg Luc Vertommen heeft het orkest zich ontwikkeld tot een kwaliteitsband waar ook Europees rekening mee moet worden gehouden. Het is nog maar 30 jaar geleden dat de brass bands in Frankrijk voet aan de grond kregen en hoewel er weinig deelnemers waren aan het kampioenschap, is de brassbandscene kwantitatief en kwalitatief snelgroeiend. Maar net als in België kiezen bands vaak voor andere wedstrijden om zich met elkaar te meten.  

Al jaren gaat het in Frankrijk om de twee grootmachten. De Parijzenaren hadden tot een aantal jaar geleden de overhand, maar met de komst van Luc Vertommen naar Hauts de France, is Parijs overvleugeld door de Noord-Fransen. Hauts de France neemt nu zowel in Birmingham als volgend jaar in Malmö deel aan de Europese kampioenschappen.   

Verplicht werk in théâtre Charles Dullin in Le Grand-Quevilly was Dynasty van Peter Graham. Hauts de France bracht als vrij werk de wereldpremièrre van Sinfonietta n°2 van Pierre-Antoine Savoyat, terwijl Paris Brass Band koos voor Crazy Twenties. Een nieuwe compositie van Thierrry Deleruyelle en een opdracht van de band.

Hauts de France kreeg uiteindelijk gemiddeld 97 punten, tegen 95 punten voor Laurent Douvre en zijn band. In hun kielzog veroverden Brassage Brass Band, Æolus Brass Band en Douai Brass Band een plekje in de Division Honneur. Zo hebben we volgend jaar mogelijk een breder veld aan de start.