BBK: Try-out Concert

Laatste update om 11:58 op Saturday, 16 November

Noordlimburgse Brassband is zich met haar dirigent Erik van de Kolk intensief aan het voorbereiden op de komende Belgische nationale kampioenschappen (Heist op den Berg, 30 november, 1 december red.). In ieder geval zal het testwerk Dynasty klinken. 

Kampioensafdeling: Dynasty – Peter Graham 
De componist aan het woord: "Dynasty is een symfonisch gedicht voor brassband, geïnspireerd door het leven van Harry Mortimer (1902-1992) - een die leest als een muzikaal avonturenverhaal. Met Mortimer's autobiografie 'On Brass' als bron presenteert Dynasty een scala aan muzikale scènes waarin solo's, hymnes en af ​​en toe een verwijzing naar brassband-klassiekers worden verwerkt. Het werk eindigt met een fuga gebaseerd op thema's uit muziek die een integraal onderdeel was van het musiceren van bands en gemeenschappen in de tijd van Harry Mortimer, The Messiah." Het werk is in samenwerking met de British Open Brass Band Championships tot stand gekomen.

Naast Dynasty zal Noordlimburgse Brassband ook haar keuzewerk spelen tijdens het Try-out concert op 17 november in Wuustwezel, Trefpunt 1, 2990. Om 14:30 uur vangt het concert aan. Deelnemer in de 1e afdeling, brassband Scaldis is deze middag ook van de partij waarbij hun opgelegde werk (Alpina Brass - Jan Van der Roost) gespeeld gaat worden, alsmede hun vrije keuzewerk.

Eerste afdeling: Alpina Brass – Jan Van der Roost (11’)
Net als in Nederland (NBK 2019) gaat de eerste divisie aan de slag met Alpina Brass van Jan Van der Roost. Hij schreef het onlangs als driedelige compositie voor de eerste divisie van de Fête Cantanoles in het Zwitserse Naters. De technische, ritmische en muzikale uitdagingen zijn niet het doel, maar een middel om het idioom van Van der Roost tot klinken te brengen. De hoofdthematiek met veel zestiende noten belooft veel technisch vuurwerk. Een koraalmelodie klinkt op een aantal momenten divers qua uitwerking. Een spectaculaire finale besluit deze afwisselende compositie voor de bands in de eerste divisie.