VLAMO vraagt deelnemende orkesten voor "Muziek uit mijnen tijd"

Laatste update om 14:53 op Saturday, 16 March

Met ‘Muziek uit mijnen tijd’ wil VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie, rusthuisbewoners een onvergetelijke concertervaring bezorgen. Daarvoor is VLAMO op zoek naar amateurorkesten. Samen met Armonea en de Koninklijke Harmonie De Eendracht uit Wommelgem, biedt VLAMO hen logistieke en financiële steun bij de organisatie van ‘Muziek uit mijnen tijd,’ een innovatief partnerproject met steun van de Vlaamse overheid. Geïnteresseerde amateurorkesten kunnen zich nog tot 31 maart 2019 kandidaat stellen.

Positief effect van muziek
Na twee succesvolle edities van ‘Klassiek uit mijnen tijd’ gaat het muziekproject van Armonea en de Koninklijke Harmonie De Eendracht uit Wommelgem op tournee. Onder de vleugels van VLAMO wordt het muziekproject nu uitgerold over gans Vlaanderen als ‘Muziek uit mijnen tijd’. Met het project willen VLAMO, Armonea en Harmonie De Eendracht bewoners van woonzorgcentra in gans Vlaanderen een unieke concertervaring bezorgen.

Wetenschappelijk onderzoek toonde reeds tal van effecten aan op het welzijn van de mens: muziek vermindert pijn, heeft een positief effect op het humeur, vermindert angst bij mensen met dementie, stimuleert het geheugen én activeert het geheugen dat het langst aanwezig blijft bij personen met dementie.
 
“Daarnaast is het muziekaanbod in woonzorgcentra soms erg eenzijdig en, na een bevraging van duizenden rusthuisbewoners, bleek dat een groot deel van deze mensen een echte concertervaring missen, vooral klassieke muziek. Zo kwam het idee tot stand om mensen uit de woonzorgcentra en terug naar de concertzaal te halen”, zegt Tim Boonen, dirigent van de Koninklijke Harmonie De Eendracht Wommelgem

Oproep voor orkesten
Om in elke Vlaamse provincie ‘Muziek uit mijnen tijd’ te kunnen organiseren, zoekt VLAMO amateurorkesten. In ruil krijgen zij financiële en logistieke steun bij de organisatie van het concert ‘Muziek uit mijnen tijd’ in hun gemeente of stad. Naast een vergoeding voor het vervoer van de rusthuisbewoners naar de concertzaal, zorgen VLAMO en haar partners voor een klant-en-klaar draaiboek voor de organisatie van ‘Muziek uit mijnen tijd’, een handige planning, toolkits, een financieel plan en heel wat ‘tips and tricks’ uit de vorige edities.

“Ik ben bijzonder blij dat ‘Klassiek uit mijnen tijd’, mijn geesteskind verder kan groeien onder de vleugels van VLAMO. Op die manier kunnen we alle rusthuisbewoners in Vlaanderen een unieke concertervaring bieden en hen laten genieten en meezingen met muziek die hen raakt”, zegt Sonja Sommeryns van Armonea en initiatiefneemster van ‘Klassiek uit mijnen tijd’.

Aanmelden
Elk amateurorkest met een gezonde portie enthousiasme kan aan ‘Muziek uit mijnen tijd’ deelnemen en dit concert organiseren.

“We nomineerden het initiële project ‘Klassiek uit mijnen Tijd’ voor de VLAMO-Award, omdat we de verbindende rol van muziek in dit project zo waarderen. Muziek heeft een ongelofelijke impact op het welzijn van de mensen. We zijn dan ook blij dat we van de Vlaamse overheid middelen gekregen hebben om dit project samen met Armonea over gans Vlaanderen uit te rollen”, zegt Esther Coorevits van VLAMO.

Orkesten die hulp nodig hebben bij de juiste muziekkeuze kunnen bij VLAMO terecht voor inspiratie. Maar sowieso geldt: alles gaande van Sinatra tot Strauss garandeert succes en een volle concertzaal. Daarnaast brengen VLAMO en haar partners de organiserende orkesten ook contact met de woonzorgcentra en bieden ze hulp bij de organisatie van het vervoer van rusthuisbewoners die zorgbehoevend zijn, in een rolstoel zitten of een rollater gebruiken. De opbrengst van het concert gaat integraal naar het organiserende orkest.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij sophie@vlamo.be. Dit kan uiterlijk tot en met 31 maart 2019.