PPJBAD Brass: een unieke ervaring voor topamateurs en professionals

Laatste update om 21:49 op Friday, 5 July

Tijdens de Rasteder Musiktage behaalde de Noord-Nederlandse projectbrassband PPJBAD Brass maar liefst 97,33 punten en de Open Europese titel. Aanleiding om bestuurslid Frank Bos van PPJBAD Brass een paar vragen te stellen. 

Waar staat PPJBAD Brass eigenlijk voor?
"PPJBAD formeert zich één keer per 2 à 3 jaar om deel te nemen aan de Rasteder Musiktage, waarbij brassbandliefhebbers van binnen en buiten de Nederlandse brassbandtop worden gevraagd om mee te spelen. De naam is ontstaan vlak voor de deadline voor de eerste aanmelding voor Rastede, waarbij de betekenis van de afkorting inmiddels in de archieven is verdwenen. 

Het rondkrijgen van de bezetting was eigenlijk bijzonder eenvoudig. Er zijn eigenlijk uitsluitend zeer positieve reacties. In mijn ogen ook logisch: de tijdsbesteding is minimaal, en je krijgt de kans om onder leiding van een topdirigent in no-time twee fantastische werken in te studeren. Dit keer was de muzikale leiding in handen van Rieks van der Velde. Daarnaast is het niveau van PPJBAD hoger dan dat van de Nederlandse kampioensdivisiebands, althans, zo heb ik het teruggehoord van de deelnemers. Er zijn namelijk geen minder bezette plekken in de bezetting en iedereen komt op en top voorbereid naar de repetities. Op deze manier is het ontzettend snel werken en zet je in korte tijd een mooie prestatie neer. Mooi om te vermelden is dat we dit jaar voor het eerst alle noordelijke kampioensdivisiebands (De Wâldsang, De Bazuin Oenkerk, Soli Brass, PBG en de Spijkerpakkenband) vertegenwoordigd hadden in de gelederen, aangevuld met een aantal professionals van de KMKJWF en de Marinierskapel. Dit maakt het samenspelen natuurlijk ook extra leuk, omdat deze mensen normaliter niet samen spelen, maar elkaar hooguit aan de bar treffen."

Wie kiest het repertoire en kunnen we PPJBAD vaker zien?
"Het repertoire wordt iedere keer vooraf bepaald in overleg tussen het bestuur en de dirigent. Hierbij kiezen we er ieder jaar voor om een klassieker uit het brassbandrepertoire te programmeren die niet zo vaak meer wordt gespeeld, aangevuld met een echte kaskraker op Europees niveau. Dit jaar is de keuze dus gevallen op Essence of Time (Peter Graham) en Spiriti (Thomas Doss). Zoals gezegd verliep de voorbereiding zeer goed. Met een band en een dirigent die 100% voorbereid zijn is het gewoon fijn werken.

PPJBADBrass is een band die alleen samenkomt voor de Rasteder Musiktage en we zijn ook van plan dit zou te houden, ook al hebben we wel gefilosofeerd hoe mooi het zou zijn om met zo'n band dat andere Europese podium te bestormen. Door de tijdsbesteding te beperken tot 2 repetitie-ochtenden en het optreden, blijft dit voor iedereen goed in balans met zijn eigen (muzikale) verplichtingen. Op deze manier is er op het weekend zelf ook voldoende tijd om na het spelen uitgebreid het einde van het muzikale seizoen met elkaar te vieren!

Maar dan nog kan dit alleen van de grond komen met een tomeloze inzet van de bestuursleden achter de PPJBAD-organisatie."