De Rasteder Musiktage zijn weer in aantocht

Laatste update om 18:32 op Sunday, 25 June

De Rasteder Musiktage zijn weer in aantocht; een flink aantal Nederlandse orkesten (30!) (Slagwerkensembles, Fanfares, Malletbands ea) reizen af naar Rastede voor deelname aan de muziek-evenement wat zal plaatsvinden van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli aanstaande.

Bijzondere deelname door PPJBAD waarvan Frank Bos één van de initiatiefnemers is; CU Brass ging in gesprek:

Wat heeft jullie geïnspireerd om deel te nemen aan dit project-orkest?
PPJBADBrass is een projectorkest dat wordt gevormd door een selectie van topmusici uit verschillende Nederlandse kampioensdivisie-brassbands. Wat hen motiveert is niet alleen hun liefde voor muziek, maar ook de uitdaging om in slechts twee repetities complex repertoire concours-klaar te maken. Daarnaast speelt ook de gezellige sfeer een rol, aangezien de muzikanten na het spelen graag samen genieten van een biertje in de Rasteder feesttent.

Kunnen jullie wat meer vertellen over de muziekstukken die jullie gaan uitvoeren in dit project?
Elk project kiest PPJBADBrass twee stukken uit het brassbandrepertoire, meestal een klassiek werk en een moderner testpiece. Dit jaar hebben ze gekozen voor "On Alderley Edge" van Peter Graham en "Music of the Spheres" van Philip Sparke.

Hoe is de samenstelling van het project-orkest? Bestaat het uit professionele muzikanten, amateurs of een combinatie van beide?
PPJBADBrass bestaat uit een combinatie van professionele muzikanten en enthousiaste amateurs. Alle muzikanten zijn normaal gesproken lid van Nederlandse kampioensdivisiebands, waaronder Brassband Schoonhoven, De Bazuin Oenkerk, Provinciale Brassband Groningen, De Waldsang, Soli Brass en de Spijkerpakkenband.

Wat is de belangrijkste uitdaging bij het samenwerken als een tijdelijk orkest voor dit project?
Een van de grootste uitdagingen voor het project-orkest is het vinden van geschikte repetitiemomenten waarop alle muzikanten aanwezig kunnen zijn. Omdat beide repetities van cruciaal belang zijn voor een succesvolle uitvoering, kan het plannen ervan een uitdaging zijn vanwege de drukke agenda's van de muzikanten.

Hoe bereiden jullie je voor op de repetities en uitvoeringen? Zijn er specifieke repetitieplanningen of oefenschema's?
Voorafgaand aan de wedstrijd worden er twee dagdelen gerepeteerd, meestal op zondagen. Dirigent en muzikanten hebben al veel ervaring met het spelen van testpieces, dus de verantwoordelijkheid voor de voorbereiding ligt voornamelijk bij de muzikanten zelf. Er worden geen speciale oefenschema's gebruikt.

Kunnen jullie wat meer vertellen over de dirigent van het project-orkest en hoe deze is geselecteerd?
Rieks van der Velde, een bekende naam in de Nederlandse brassbandscene, is de dirigent van PPJBADBrass. Hij heeft al veel lof ontvangen voor zijn eerdere uitvoeringen van de gekozen werken op verschillende concourspodia. Het ensemble is dan ook verheugd dat hij opnieuw bereid is om PPJBADBrass te dirigeren tijdens deze editie.

Zijn er andere muzikale evenementen of projecten waaraan het project-orkest eerder heeft deelgenomen?
PPJBADBrass wordt uitsluitend geformeerd voor de Rasteder Musiktage en heeft geen plannen om zich uit te breiden naar andere evenementen. Dit komt voornamelijk door de drukke agenda's van de bandleden en de dirigent.

Welke impact hopen jullie te hebben met jullie uitvoeringen als project-orkest?
Het belangrijkste doel van PPJBADBrass is om de muzikanten zelf een unieke ervaring te bieden. Het spelen in een topband waarin elke muzikant voor de volle honderd procent kan staan, zelfs op het niveau van de kampioensdivisie, is zeldzaam. PPJBADBrass biedt deze mogelijkheid en hoopt op die manier een blijvende impact te hebben op de deelnemende muzikanten.

Wat maakt dit project-orkest uniek in vergelijking met andere orkesten waaraan jullie hebben deelgenomen?
Wat PPJBADBrass uniek maakt, is de combinatie van talentvolle muzikanten uit verschillende Nederlandse kampioensdivisie-brassbands, de uitdagende repetities en de gezellige sfeer. Het samenspel in dit project-orkest is een bijzondere ervaring die de muzikanten niet snel zullen vergeten.

Hoe ziet de toekomst eruit voor het project-orkest? Hebben jullie plannen om samen te blijven spelen na dit project?
PPJBADBrass zal blijven bestaan voor toekomstige edities van de Rasteder Musiktage. De volgende editie staat gepland voor 2024 of 2025. Het project-orkest is niet van plan om buiten dit evenement samen te blijven spelen, gezien de drukke agenda's van de bandleden en dirigent.

Met PPJBADBrass biedt de Rasteder Musiktage een podium aan getalenteerde muzikanten die hun passie en muzikaliteit willen delen. We wensen hen veel succes en kijken uit naar hun uitvoeringen op de komende editie van dit inspirerende evenement.

Foto: Facebookpagina PPJBAD