Terugblik op de Europese Kampioenschappen in Montreux 

Laatste update om 20:36 op Thursday, 2 May

Daags na afloop van de Europese Kampioenschappen is iedereen weer vertrokken uit de omgeving van de Zwitserse stad aan het meer van Geneve. Hier en daar verwijst een poster nog naar EuroBrass19 en nog een groepje jeugd met jasjes waarop European Youth Brassband Contest staat geschreven verdoen hun laatste uren in de stad op het terras van de McDonalds. 
 
Duitsers en Fransen
Drie dagen eerder beginnen de Europese Kampioenschappen voor de kampioenen met een tour de force, geschreven door Ludovic Neurohr. Eikanger weet Dear Cassandra het best uit te voeren, de andere favorieten worden afgetroefd door een Duitse band. Dat de uitvoering van 3BA Concert Brass onder leiding van Luc Vertommen een uitstekende is, is gelijk duidelijk. Toch is de tweede plek wel verrassend, evenals de derde plek voor Paris Brass Band. Twee nog altijd jonge brassbandculturen die bewijzen het gat gedicht te hebben met de Britten, Zwitsers en Belgen. Willebroek scoort een keurige 5e plek en PBG geeft eveneens een uitvoering waar veel goeds in te beluisteren valt, maar komt in dit gezelschap niet verder dan de 9e plek. Nog net voor Brighouse, die als eerste aan de start komt en het wederom niet weet waar te maken op een Europees podium. 

Over the Moon
De tweede dag van het kampioenschap laat grote verschillen zien bij een aantal bands. Eikanger geeft een uitvoering van Concerto Grosso van Derek Bourgeois waar het publiek emotioneel van uit haar dak gaat. Wat is dit fraai en bijzonder! De jury kan het echter niet bekoren en de band wordt deze dag zelfs 8e. De Duitsers van 3BA weten het niveau van vrijdag niet te evenaren en moeten genoegen nemen met een 11e plaats. Cory Band weet de jury wel te overtuigen met een vervolg op Destination Moon en na de 4e plek vrijdag en de 1e plek op zaterdag gaat de hoofdprijs mee naar Wales. Paris weet opnieuw een 3e plek te behalen en wordt daarmee verrassend 2e op het kampioenschap. De Zwitserse bands revancheren zich voor het thuispubliek enigszins voor mindere resultaten op vrijdag, maar het podium wordt niet meer gehaald. Willebroek combineert een 6e plek met de 5e van vrijdag tot een 5e overall. PBG geeft opnieuw een goede uitvoering van Old Licks Bluesed Up, maar meer dan een 10e positie voor het keuzewerk en overall zit er niet in. 

De twee debutanten Göta Brass Band uit Zweden en Italian Brass Band kunnen nog geen potten breken. Al laat Göta wel de Denen en de Italianen achter zich. 

Zoals zo vaak is de uitslag voor velen verrassend. Wat heeft de jury gehoord? Waar hebben ze op gelet? Dat de hoofdprijs naar Cory gaat, is voor velen nog te billijken, ondanks dat Eikanger door velen als winnaar werd gezien. De uitslagen van andere bands leidden zelfs tot enkele vervelende reacties tijdens de prijsuitreiking. 

Dear Cassandra goed ontvangen
Het verplichte werk van Ludovic Neurohr, Dear Cassandra, is goed ontvangen en zal nog wel eens op een podium en misschien wel bij een contest opduiken. Bij de keuze werken is dit jaar weinig echt nieuws te horen. Recente werken van Simon Dobson (Glass - Valaisia Brass) en Paul McGhee (King Kong on Rue Igor-Stravinki) kregen al een première op de Zwitserse kampioenschappen, evenals het Concerto for Brass Band van Roland Szentpali dat nu bij Willebroek op de lessenaar stond. Cory Band was de uitzondering met Explorers on the Moon (Paul Raphael). Veel andere bands kozen voor werken uit een recent en verder verleden waarbij Eikanger koos voor Concerto Grosso (verplicht op de Noorse kampioenschappen) en PBG voor Old Licks Bluesed Up (verplicht tijdens NBK). Twee bands kozen voor The 39th Parallel van Peter Graham, gecomponeerd voor de deelname van de National Band of New Zealand aan het WMC in 2017.

In de Challenge Section is er een verrassend optreden van het Litouwse Brass LT o.l.v. Russell Gray. Vooral Spectrum is genieten. Ze weten net niet de Duitsers van Regensburg te verslaan.  

Op de laatste dag mogen 9 jeugdbands de strijd aangaan in twee divisies. Het niveau is over het geheel zeer hoog. Hoogtepunt is een uitvoering van Fire in the Blood (Paul Lovatt Cooper) door Catch Basin Brass Band uit Oostenrijk. De band krijgt uiteindelijk 99 punten van de jury. 

En zo heeft het brassbandwereldje Montreux weer verlaten op weg naar de 43e kampioenschappen volgend jaar in het Litouwse Palanga.