7e European Composition Contest, Daniel Hall de winnaar voor de jury

Laatste update om 13:16 op Friday, 26 April

Uitslag:

Jury:
1 A Dialogue of Transmogrified Souls - Daniel Hall
2 Ironbright - Paul Saggers
3 Bipolarity - Stijn Aertgeerts

Bandprijs: Bipolarity - Stijn Aertgeerts

Publieksprijs: Bipolarity - Stijn Aertgeerts

De drie werken zijn gespeeld. De jury, de band en het publiek mogen een winnaar aanwijzen.

Als eerste hoorden we A Dialogue of Transmogrified Souls. Een interessante story die door de componist met traditionele middelen is vormgegeven. Min of meer in een traditionele driedeling. Het werk gaf zeker in deze uitvoering niet alles prijs. Lastig om te oordelen of dat aan de band lag, aan het podium of aan het werk.

Ironbright kende een lange inleiding door presentator Stein Skorpholm. Het werk vertelt het levensverhaal van ingenieur Brunel. We hoorden zeker in het eerste deel meer ontwikkeling in de muziek. Een mooi portret in het tweede deel en heel wat ideeën in het laatste deel, die niet allen uitgewerkt werden.

Bipolarity nam ons mee in de ervaringswereld van mensen die te maken hebben met bipolaire stoornissen. Opvallend was de gelaagdheid en de transparantie die uit de score naar voren kwam. Duidelijke ideeën en met een geheel andere stem als componist dan de twee Britten. Het gebruik van de keten in het werk was zeer confronterend en daarmee zeer effectief. Een groots applaus duidt misschien wel op een favoriet bij het publiek, maar verder moeten we afwachten. Nu op het podium de European Youth Brass Band o.l.v. Bertrand Moren.

Jury: Lucy Pankhurst (England), John Pickard (England), Oliver Waespi (Switzerland)
Verder is er een publieksprijs en een prijs van de band die de werken uitvoerde en dat is Brass Band Treize Etoiles o.l.v. Frédéric Théodoloz

Van links naar rechts: Paul Saggers, Daniel Hall en Stijn Aertgeerts

De drie finale werken zijn:
Bipolarity - Stijn Aertgeerts  
Sommige mensen in de omgeving van de componist worstelen met een bipolaire stoornis of met mensen in hun omgeving die met deze aandoening moeten leven. Het is moeilijk voor te stellen hoe zwaar het moet zijn om hiermee te leven, snelle stemmingswisselingen tussen een staat van hypomanie en ernstige depressie, of erger. Met zijn werk wilde Aertgeerts proberen die verschillende episodes te beschrijven, van een zeer verheven stemming tot een geweldig gevoel van verdriet, van euforie tot complete duisternis. 

A Dialogue of Transmogrified Souls - Daniel Hall  
A Dialogue of Transmogrified Souls beschrijft in 12 minuten de dialoog tussen Antoine Gay & Francoise Chiquette, twee mensen waarvan werd aangenomen dat ze bezeten waren door de demonen Madeste en Isacaron. Broeder Marie-Joseph Chiron, die in 18e eeuws Frankrijk een gemeenschap had opgericht die zorgde voor geestelijk gestoorden, had belangstelling voor de bezeten Antoine Gay. Op een dag bracht Chiron Gay met hem mee naar het huis van een vrouw met de bijnaam Chiquette, die ook bezeten was van een demon die Chiron 'Madest' noemde. Fr. Chiron beweert dat toen Gay met Chiquette kennismaakte, hun demonen met elkaar begonnen te discussiëren: "Er ontstond een opmerkelijk gewelddadige dialoog tussen de twee gevallen engelen, de twee duivels klonken als gekke honden, ze spraken een totaal onbekende taal". Hoewel de twee mensen elkaar nog nooit hadden ontmoet, wisten de demonen privé dingen van elkaar. De vete duurde 6 dagen, waarna Gay kort stierf.  

Ironbright - Paul Saggers
Het werk toont het leven van de Engelse ingenieur Isambard Kingdom Brunel, voor de EBBA-wedstrijd wilde Saggers een stuk schrijven dat herkenbaar zou zijn voor het land waar hij leeft. Brunel wordt beschouwd als een van de grootste Britten aller tijden, hij had een zeer interessante persoonlijk leven (dat geeft muzikaal genoeg om over te schrijven!), zijn structuren die zijn ingebouwd zijn iconisch voor het VK. Het idee voor het stuk kwam van de Royal Albert Bridge, die vijf minuten van het huis van de componist verwijderd is. 

De componisten
Stijn Aertgeerts, van 21 december 1992, behaalde zijn Master aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Naast het componeren, dirigeert hij 3 verenigingen en speelt hij bij Brassband Willebroek. Daniel Hall is van 28 november 1996, is laatstejaarsstudent aan het Royal Welsh College of Music & Drama, dirigeert Brunel Brass, speelt trompet in allerlei bandjes en treedt ook op als DJ. Paul Saggers, tenslotte, werd geboren op 26 juli 1985. Behaalde inmiddels zijn BMus (Hons) en werkt momenteel aan een MMus-compositie. Paul is een cornet-speler in de Royal Marines Band Service en speelde al voor Camborne Town Band en de Flowers Band.