Strijd om Britse nationale titel barst los

Laatste update om 17:32 op Friday, 5 October

In Londen barst morgen de strijd om de Britse nationale titel weer los in de Royal Albert Hall. Op het programma staat Handel in the Band van Kenneth Downie. De ruim zestien minuten durende compositie is in opdracht geschreven van de Zwitserse brassband Treize Etoiles. Het werk werd gespeeld tijdens de Zwitserse kampioenschappen van 2013 in het Stravinski auditorium in Montreux.

Sindsdien is het niet of nauwelijks gespeeld tot het vorig jaar werd geprogrammeerd voor de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. De titel refereert aan Percy Grainger’s populaire Handel in the Strand. Het werk is gebouwd op variaties uit Handel’s beroemde Sarabande. Een prachtige compositie in traditionele Downie-stijl met veel muzikale en klankrijke uitdagingen.

Kanshebbers
Gaat de Cory Band met dirigent Philip Harper voor de double? Ze wonnen een paar weken geleden op overtuigende wijze de British Open. Of wordt het titelverdediger Brighouse & Rastrick? En gezien de enorme kwaliteit binnen de gelederen mag Black Dyke nooit worden onderschat en een overwinning kunnen zij zeker gebruiken. Outsiders zijn Foden’s en Tredegar Town Band.

Deelnemers
Black Dyke
Brighouse and Rastrick
City of Cardiff (Melingriffith) M1
Co-op Funeralcare
Cory
Desford Colliery
Fairey
Flowers
Foden's
Friary Guildford
Grimethorpe Colliery
Leyland
NASUWT Riverside
Reg Vardy
Thundersley
Tongwynlais Temperance
Tredegar
Virtuosi GUS
Whitburn
Woodfalls

Kenneth Downie
Kenneth Downie is geboren in het Schotse Glasgow en na zijn universitaire studie werd hij hoofd muziek aan Poole Grammar School. Na een groot aantal jaren werkzaam in de juwelenindustrie pakte hij zijn liefde voor de muziek weer op. Hij werd in 1998 de eerste Engelse composer-in-residence van de succesvolle Yorkshire Building Society Band. Er staan vele composities voor brassband op zijn naam, waaronder Concertino for Brass Band en St. Magnus.