Comeback Noordlimburgse Brassband

Laatste update om 12:26 op Thursday, 23 May

Na een maandenlange stilte rondom de Noordlimburgse Brassband is de comeback onder leiding van Ivan Meylemans een feit. CUBrass sprak met Principal Euphonium Lorenz Havermans over verleden, heden en toekomst: van onzekere tijden, tot een nieuwe filosofie, vacante posities, aankomende concerten en een wederoptreden op het Belgisch Brassbandkampioenschap later dit jaar.  
 
Na de opheffing van de band bleef het geruime tijd stil. Wat gebeurde er in die tijd achter de schermen?  
We vonden het simpelweg te jammer dat het verhaal van de Noordlimburgse Brassband definitief zou eindigen. Enkele weken nadat het nieuws over de stopzetting van de band bekend raakte, hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we op zoek gegaan naar een nieuw verhaal. Er werd volop gebrainstormd over hoe we een herstart mogelijk konden maken. Al snel werd duidelijk dat dit geen eenvoudig verhaal zou worden. Desondanks was de motivatie om met een fijne groep muzikanten op hoog niveau te musiceren groot. Ons besluit stond vast: er moest en zou een herstart komen!  
 
Zijn er veranderingen aangebracht in de structuur of werkwijze van de band sinds de herstart? 
Ja, zeker. We hebben een nieuw bestuur samengesteld, bestaande uit een mix van ervaren leden en nieuwe enthousiastelingen. We hebben een nieuwe dirigent en een nieuwe filosofie geïntroduceerd. Onze repetitiestructuur is ook aangepast. We repeteren nu wekelijks in secties en met compactere tutties, wat zorgt voor een betere voorbereiding. We hebben een sterke focus gelegd op engagement en het concept van de 'bandsman': muzikanten die de band een warm hart toedragen en er volledig voor willen gaan. 
 
Drastische veranderingen doorvoeren doe je natuurlijk niet zomaar. Hoe slaagde NLBB erin het nieuwe concept over te brengen?  
Het was zeker een uitdaging. We wilden snel handelen: het zou jammer geweest zijn om onze leden naar andere bands te zien vertrekken, net wanneer de plannen voor een herstart vorm kregen. Net daarom moest het nieuwe bestuur met een sterk en overtuigend plan komen. De zoektocht naar een nieuwe dirigent was een grote stap. We zijn erg blij dat Ivan Meylemans, die met veel enthousiasme de uitdaging aannam, onze nieuwe dirigent is. We hebben alle muzikanten opgebeld en uitgelegd op welke manier we wilden herstarten. Enkele muzikanten hebben toen besloten om niet verder te gaan bij de band, wat we uiteraard betreuren maar begrijpen. Ondertussen hebben we al een flink aantal nieuwe muzikanten bij de band verwelkomd, die met veel enthousiasme aan het nieuwe avontuur zijn begonnen. Ook hebben we de repetitiedag en locatie veranderd. Dit, in combinatie met een dirigent die elke week met veel energie en overgave het beste uit zijn muzikanten probeert te halen, zorgt voor een zeer aangename sfeer tijdens en na de repetities. De afgelopen maanden zijn we als band en als groep heel hard gegroeid! Daarnaast willen we sterk inzetten op lokale verankering in Hechtel-Eksel en jonge talentvolle muzikanten de kans geven om zich binnen onze band te ontwikkelen. 
 
Welke reacties ontving de band na de aankondiging van de herstart? 
De reacties waren zeer positief. De muzikanten hadden heel veel zin om er weer in te vliegen. De eerste repetitie was fantastisch: het voelde alsof de band nooit gestopt was. Ook de gemeenschap reageerde enthousiast. Vele mensen waren blij dat de band niet verloren is gegaan en dat we de moed hebben gevonden om door te gaan. Ook van andere brassbands kregen we uitsluitend lovende reacties op onze herstart, wat fijn was om te merken.  
 
Vorige week was de band voor het eerst weer live te beluisteren. Hoe heeft de band deze comeback beleefd? 
Afgelopen weekend hebben we ons eerste concert in meer dan een jaar tijd gespeeld. We waren te gast bij Koninklijke Fanfare De Vriendenkring uit Kessenich, de wereldkampioen fanfare uit de derde divisie. De zenuwen stonden strak gespannen, maar we hebben enorm genoten van het optreden! Zowel muzikanten als publiek waren laaiend enthousiast. 
 
Vorige maand deelde de band op sociale media een cryptische affiche zonder begeleidende tekst. Een bewuste keuze? 
Het mysterie is inmiddels onthuld. Deze tekening is ontworpen door Michel Smullenberghs, die altijd de prachtige affiches maakt voor onze jaarconcerten. Door enkel de tekening, zonder tekst of info, op sociale media te plaatsen, wilden we onze volgers teasen en nieuwsgierig maken. Dat is blijkbaar goed gelukt. 
Als je graag wil weten wat het verhaal achter de tekening is, nodig ik je van harte uit op ons jaarconcert 'Sounds from the Deep' op 23 juni om 15:00 uur in O.C. De Schans te Hechtel-Eksel. Ik kan alvast verklappen dat bij ‘NLBB 2.0’ woord, muziek en entertainment perfect samengaan. Verder kan je ons dit voorjaar nog aan het werk horen op woensdagavond 29 mei, wanneer we te gast zijn op 'Beleef HEt' (in het kader van de cultuurweek in Hechtel-Eksel). 
 
Maakte de band al plannen voor na het voorjaar? 
Zeker! In het najaar spelen we op 22 september een galaconcert in Dinant en zullen we ons voorbereiden op ons wederoptreden op de Belgische Brassbandkampioenschappen.  
Ook willen we graag vernieuwende concepten introduceren, zoals het 'Koolputter'-project dat we vorig jaar gespeeld hebben. We streven naar een sterke lokale verankering en samenwerking met academies. 
 
Zijn er mogelijkheden voor nieuwe leden om zich aan te sluiten bij NLBB? Zijn er nog vacante posities? 
We zijn nog op zoek naar enkele gemotiveerde cornettisten, zowel voor de front row (de positie van solocornet, red.) als de back row (de overige stemmen binnen de cornetpupiter, red.). Geïnteresseerden mogen zich steeds melden via info@nlbb.be of bij een van onze muzikanten.  
 
Heeft u nog een laatste boodschap voor de liefhebbers en sympathisanten van de band? 
We zijn als band heel blij dat we terug opgestart zijn. Het belangrijkste is dat we een frisse start hebben gemaakt met veel enthousiasme en energie. We zijn als band al enorm gegroeid de afgelopen maanden en kijken vol vertrouwen naar de toekomst. We nodigen iedereen uit om onze concerten bij te wonen en de herstart van de Noordlimburgse Brassband mee te vieren!

Ivan Meylemans