VOBK 2024 B-Afdeling Brass Band Amersfoort

Laatste update om 15:20 op Sunday, 21 April

Band: Brass Band Amersfoort
Dirigent: Vincent Verhage

Programma:
Stormseye - Stijn Aertgeerts
Those Gazing Eyes - Geert Jan Kroon
Saint James - A New Beginning - Philip Harper

Met 'Stormseye' beschrijft de componist Stijn Aertgeerts het voorbijrazen van een storm. De kalme opgewekte opening bij de cornetten weerspiegelt de open blauwe lucht. Het weer slaat al zeer snel om als de muziek duidelijk meer en meer chaotisch wordt. De storm wint aan kracht en ook het orkest wordt meer en meer onstuimig. De solo's in onder meer de bugel, cornet en euphonium geven een moment van kalmte weer, met een groeiende ongerustheid over wat nog komen gaat. De kalmte van het oog van de storm vooraleer de hel weer losbarst. De muziek bouwt dan op naar een grootse finale die het beginthema combineert met het thematisch materiaal van de storm. De storm is overwonnen en de lucht klaart volledig op!
Overtuigende start; het Allegro lijkt even wat ongelijk in het samenspel, maar dit herstelt zich snel. Mooie sound ook in de sterke dynamiek. Top Eb bas-solist! Hoe gaaf als de dynamiek goed wordt opgevolgd; mooie uitvoering!

Those Gazing Eyes - Geert Jan Kroon
Those gazing eyes is een programmatisch werk: We zien een in de verte starend kind, langzaam stappen we zijn fantasie binnen. Een oriëntaalse dans met virtuoze solo’s wordt afgewisseld met een dagdroom-thema. Vanuit deze fantasie worden we getransporteerd naar een mijmerende ouder. Die, in eerst instantie, bezorgd is over de toekomst van zijn zoon. Zuchtende en verdrietige fragmenten leiden tot een plechtige verklaring van hoop. Terug bij het starende kind, zien we hem langzaam wegzakken in een dagdroom waar het hoofdthema ten volle te horen is. Echter, als buitenstaander zullen we nooit de strekking van deze dromen kennen. Daarom is het voor ons terug naar de realiteit. Those Gazing Eyes was finalist in de 2016 Cory Composition Prize.
Mooie start met flugel en euphonium in de hoofdrol. Strak samenspel in Fantasy. Solisten wisselen elkaar af met mooie bijdragen; mooie zachte dynamiek. Het bruist van energie in de opbouw welke met een gedurfde zachte dynamiek start; sprekende muziek en erg prettig luisteren.

Saint James - A New Beginning - Philip Harper
St James’s – A New Beginning herdenkt de dood van de Engelse architect Sir Christopher Wren 300 jaar geleden. Londen werd na de Grote Brand van 1666 weer opgebouwd naar zijn ontwerpen. Het stuk is gekozen als verplicht werk voor het nationale brassbandkampioenschap van Groot-Brittannië (“1st Section”) van 2023.

De compositie bestaat uit vier delen:
I. THE GREAT FIRE (De Grote Brand)
II. AFTERMATH (Nasleep)
III. VISION (Visie)
IV. RENAISSANCE (Wedergeboorte)

De klokken luiden de alarmbel en terwijl de hoofdstad door vlammen wordt overspoeld, verspreiden paniek en wanhoop zich. Terwijl het vuur uitdooft, blijven wij achter om de nasleep van het inferno te overdenken. En daar is Sir Christopher Wren. Zijn visie en moed behoorden tot de meest invloedrijke krachten bij de wederopbouw van Londen, dat verrees om zijn plaats als een van de grote steden ter wereld weer op te eisen.

Het NBK werk voor 2024 beluisteren we van de Amersfoortse band met Vincent Verhage. Deze indrukwekkende compositie is complex met zeer veel uitdagingen voor band en percussie. Amersfoort heeft zich goed voorbereid en laat een technisch verozrgde uitvoering horen waarbij ook de dynamiek zorgt voor veel zeggingskracht.
Aftermath is delicaat van sfeer, mooi in balans; wel wat (minimale) kleine stemmings/balansprobleempjes. Het pianissimo in Vision is prachtig om naar te luisteren. Renaissance bruist van nieuwe energie en Amersfoort weet de spanning goed vast te houden en het St James koraal klinkt machtig in de Schouwburg.