VOBK 2024 D-Afdeling Brassband Sklepučini

Laatste update om 11:22 op Sunday, 21 April

Brassband: Brassband Sklepučini
Dirigent: Vilmantas Vapsva

Programma:
The Baltic Way - Jan de Haan
Down to Earth- Stijn Aertgeerts
Elegie - Koen Van Biesen

The Baltic Way (de Baltische Weg) (Jan de Haan) was een demonstratie van de bevolking van de Baltische staten die in 1989 plaatsvond als een roep om onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Deze historische gebeurtenis vormde de inspiratiebron voor deze compositie. Van Vilnius via Riga naar Tallinn werd een zeshonderd kilometer lange keten van naar schatting twee miljoen mensen gevormd. Op 23 augustus 1989 gaven al die mensen elkaar de hand en werd De Baltische Weg de langste menselijke keten ooit. Het bleek de uiteindelijke opmaat tot de zo gewenste onafhankelijkheid.

De inleiding van het eerste deel, ‘Struggle for Independence’, is gebaseerd op een nocturne voor piano van de vooraanstaande Litouwse componist en kunstschilder Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Het thematische materiaal van deze nocturne is door de hele compositie heen verwerkt. Na het melancholische begin volgt een krachtig thema, waarmee de strijdbaarheid van de Baltische bevolking wordt uitgebeeld. De plotselinge agressieve dissonante akkoorden en een dominante en – ritmisch gezien – tegendraadse grote trom laten horen dat het verzet niet eenvoudig verloopt. Even klinkt het begin van het volkslied van de Sovjet-Unie in het lage koper, maar dat wordt door de rest van de band onverbiddelijk naar de achtergrond verwezen door het Litouwse nationale volkslied ‘Tautiška giesmė’ (Litouwen, ons vaderland). In deel twee, ‘Decades of Suffering’, wordt het leven onder het juk van de Sovjet-Unie verklankt. In het streven naar onafhankelijkheid worden plannen gemaakt om als vreedzaam protest tegen de onderdrukking een menselijke keten te vormen over de wegen van de Baltische staten Litouwen, Letland en Estland. Deze ‘Chain of Freedom’ wordt in het laatste deel van het werk muzikaal weergegeven.
Prachtige opening en wat een mooie volwassen klank horen we! De introductie verloopt zeer goed en muzikaal. Solisten zijn uitstekend in vorm! De mooie compositie van (jurylid) Jan de Haan krijgt een gloedvolle uitvoering waarbij de balans dik in orde is. Decades of Suffering: mooie solisten! Op een miniem klein stemmingsprobleempje na krijgen we een indrukwekkend deel voorgeschoteld. Meeslepende muziek dit. Chain of Freedom laat ons horen hoe goed de secties op elkaar zijn afgestemd; mooi samenspel tussen band (én percussion). Een hele gave en indrukwekkende performance!


"Down To Earth" is gecomponeerd in opdracht van Lore Vertommen voor de Belgische euphoniumspeler Lorenz Havermans. Lorenz is een professionele euphoniumspeler bij de Koninklijke Symfonische Band van de Belgische Luchtmacht en tevens eerste euphoniumspeler bij de Noord-Limburgse Brass Band. Het stuk begint heel kalm en vredig. Langzaam voel je de spanning toenemen tot het uitmondt in een virtuoze krachtmeting! Bovenal is hij een zeer nuchtere kerel!
We zien een bekend gezicht op euphonium; gisteren schitterde hij al op dit podium. Vandaag dus met Down to Earth. Schijnbaar moeiteloos laat hij ons een prachtige warme klank van de euphonium horen, daarbij kan hij rekenen op een comfortabele steun van de band. Technisch lukt alles voor deze jonge muzikant; prachtig!

Deze Elegie (Koen Van Biesen) werd oorspronkelijk geschreven voor een iets kleinere bezetting (4 trompetten, 4 franse hoorns, 4 trombones, 1 euphonium en 1 bastube). Maar omdat het opgepikt werd om te gebruiken als het plichtwerk voor het Vlaams Open Brassband Kampioenschap 2024,  werd een nieuwe versie geschreven met de toevoeging van percussie en timpani. De euphonium krijgt een centrale rol toebedeeld en opent het werk met een lyrische, droevige klaagzang die opgepikt wordt door de eerste en tweede bariton en dan verder ontwikkeld wordt doorheen de compositie.
Een wat luchtige benadering door dit orkest; mooi vertellend! De muzikale lijnen lopen prachtig en vloeiend door het orkest; mooi om zoveel kleuren van de brassband in dit werk te horen!

Componist Koen Van Biesen