VOBK 2024 C-Afdeling Brassband David Zwolle

Laatste update om 15:18 op Saturday, 20 April

Band: Brassband David Zwolle
Dirigent: Wilbert Zwier 

Programma:
Signature - Jan van der Roost
Trip into the Clouds - Thibaut Bruniaux
Lake of the Moon - Kevin Houben

Signature was een van de eerste werken voor brassband van Jan Van der Roost. Het gaf hem meteen aanzien in de internationale brassbandscène en het wordt wereldwijd nog steeds veel gespeeld. 
Brassband David met (voor het laatst) dirigent Wilbert Zwier kennen een fijne opener met deze klassieker. Soms wat kleine ongelijkheden in het slagwerk, maar verder zeer verzorgd gebracht.

Trip into the Clouds - Thibaut Bruniaux
Dag en nacht bieden de wolken ons een eindeloos en verbazingwekkend schouwspel. Achter deze majestueuze traagheid gaan dromen en nachtmerries, zon en storm schuil. "Trip into The Clouds" nodigt ons uit om even te ontsnappen aan de werkelijkheid, en een stap terug te zetten in deze katoenachtige wereld van licht en schaduw, rust en spanning. Het stuk begint in een satijnen sfeer, met af en toe een zonnestraal. Dan wordt de muziek elektriserend en kondigt een dreigende depressie zich aan. De storm breekt los en de muziek wordt brutaler. Wanneer de zon haar strijd wint, ontvouwt zich een majestueus decor voor onze ogen, waar het licht over de laatste regendruppels glinstert. Het stuk eindigt in de oorspronkelijke zachtheid. 
Spannende opening door de Zwollenaren; in deze uitvoering horen we weer elementen die we in de vorige uitvoeringen niet hebben gehoord; soms wat kleine stemmingsprobleempjes. Alles komt heel vanzelfsprekend de zaal in en is ook sterk van samenspel.

Lake of the Moon - Kevin Houben Verschillende theorieën gaan ervan uit dat de oorsprong van de Azteken in Siberië en Mongolië ligt. De vermeende voorouders kwamen over de Beringstraat en trokken via het huidige Noord-Amerika naar het zuiden, op zoek naar een nieuw thuis. Naar verluidt droeg de zonnegod Huitzilopochtli hun op hun nieuwe stad daar te stichten waar een adelaar op een cactus zou zitten met een slang in zijn bek. Na lange omzwervingen bereikten ze de Vallei van Mexico (de naam Mexico komt van metztlixcictlico: plaats in het midden - of de navel - van de maan). In het midden van deze vallei lag een zoutmeer, Texcoco genaamd, met een rotseiland erin. Op een van de rotsen zat een adelaar op een cactusmet een slang in zijn bek. Voor de Azteken was dit het teken dat ze hier hun hoofdstad moesten bouwen, met de naam Tenochtitlan: plaats waar de cactus op een steen groeit. Tegenwoordig ligt hier Mexico-Stad. Met dit gegeven als inspiratiebron componeerde Kevin Houben - in opdracht van de Koninklijke Fanfare-Brassband De Kempengalm uit Vlimmeren (België) - Lake of the Moon. De compositie bevat flarden oosterse muziek en Zuid-Amerikaanse ritmes; hier en daar lijken Russische kozakken de orde te verstoren. De tocht van noord naar zuid is niet zonder gevaren; er gaat enige dreiging van de muziek uit. In het Adagio divoto neemt de componist ons mee naar het Texcocomeer, dat door de Azteken het meer van de maan werd genoemd. In het laatste deel weerklinkt de vreugde die de Azteken voelden toen hun zwerftocht eindelijk ten einde was - de ontwikkeling van een nieuwe beschaving kon beginnen.
De start is niet geheel samen, maar het vervolg kent veel mooie momenten. Veel aandacht voor balans en stijl! Goed gekozen tempi ook. De tuning blijft gedurende het werk opvallen. De duidelijk gekozen lijnen door Wilbert Zwier worden uitermate goed opgevolgd, wat strak ensemblespel oplevert; ook dynamisch worden grenzen opgezocht. Erg fijn om deze band de verschillende stijlen ook op treffende wijze te horen spelen.

CU Brass is dankbaar door steun van ondermeer:
Dembro
Atelier Pfeifer
Reparatieatelier Willy van de Pol