VOBK 2024 C-Afdeling Brassband Sklepučini Pro

Laatste update om 19:53 op Saturday, 20 April

Band: Brassband Sklepučini Pro
Dirigent: Rokas Podelis

Programma:
Brillante - Peter Graham, solist Bernardas Butkus 
Trip into the Clouds - Thibout Bruniaux
Fire in the Blood - Paul Lovatt-Cooper

Brillante - Peter Graham, solo: Bernardas Butkus (euphonium).Brillante werd geschreven in opdracht van Peter Wilson voor het British Bandsman Centenary Concert in 1987 en werd voor het eerst als duet uitgevoerd door Robert en Nicholas Childs. Later verschreven tot solo met begeleiding van brassbands, is het over de hele wereld populair geworden. Een toegankelijke mix van sentiment en virtuositeit.
Om met een euphoniumsolo een programma te starten, vraagt durf. Solist Bernardas Butkus verrast met een zeer gave en inspirerende uitvoering van de compositie van Graham; wat een beheersing en techniek, ongelofelijk! Deze gedurfde keuze brengt een groot enthousiasme teweeg vanuit de zaal. 

Thibaut Bruniaux is een Franse componist, arrangeur en dirigent. Hij werd geboren in Valenciennes, Noord-Frankrijk. Hij studeerde muziekanalyse, muziekschriftuur en piano aan de Nationale Muziekconservatoria van Parijs en Lyon en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Sinds 2012 geeft hij les aan het conservatorium van Lille.
Dag en nacht bieden de wolken ons een eindeloos en verbazingwekkend schouwspel. Achter deze majestueuze traagheid gaan dromen en nachtmerries, zon en storm schuil. Trip into the Clouds - Thibaut Bruniaux
Een geheel andere uitvoering dit; de start levert aanvankelijk wat ongelijkheid op, maar het verhaal wordt heel treffend en met veel bravoure gebracht. Minpuntje is de tuning die hier enigzins negatief opvalt.


Fire in the Blood werd geschreven door Paul Lovatt-Cooper in opdracht van dr. Stephen Cobb ter gelegenheid van de 120ste verjaardag van de International Staff Band of the Salvation Army. Het stuk werd gecomponeerd voor het feestconcert waarbij de ISB werd vergezeld door verschillende andere stafbands van over de hele wereld om onafhankelijk op te treden voor een uitverkochte zaal in de beroemdste concertzaal van Groot-Brittannië, de Royal Albert Hall. Fire in the Blood beleefde zijn wereldpremière tijdens het 'ISB 120'-concert in de Royal Albert Hall op 4 juni 2011. Met dit stuk wilde de componist erkenning geven aan muziek die een impact had op zijn opvoeding bij het Leger des Heils. Toen hij de titel voor dit stuk bedacht, aarzelde hij niet om het motto van het Leger des Heils te weerspiegelen en te herformuleren onder hun beroemde wapen 'Bloed en Vuur'. Bij het componeren van Vuur in het Bloed worden aanbiddingsliederen gebruikt die al een aantal jaren in de diensten van het Leger des Heils voorkomen. Beginnend met Richard Phillips' zetting van Psalm 95, 'Sing for Joy', is de muziek levendig en vol energie. Lovatt-Cooper: “Ik wilde de geest van de bekende woorden uit de Bijbel vastleggen” De muziek gaat dan over naar een meer reflectief gedeelte met onder meer de emotionele liedmelodie 'Lord, you know that we love you' van Howard Davies en het aanbiddingslied 'I love you Lord' van Laurie Klein. Een herformulering van de openingspsalm volgt en dit leidt op zijn beurt naar een dramatische en krachtige finale die twee cruciale uitspraken uit het langzamere, reflectieve gedeelte combineert: ik hou van u, heer, en ik verhef mijn stem om u te aanbidden, o mijn ziel verheug u en Heer, u weet dat wij hou van je met een laatste bloei uit Psalm 95: Kom, laten we vreugde zingen voor de Heer!
Ongelofelijk hoe deze band de ontwikkelingen van de relatief 'jonge' brassbandcultuur vertaalt naar een bijzonder optreden. Met veel technische vaardigheden weet men muziek uit de noten te toveren. Dynamiek is soms ietwat aan de ruime kant, maar dat doet niet af aan een meer dan geslaagd optreden van dit orkest met dirigent Rokas Podelis!