VOBK 2024 C-Afdeling De Bazuin Oenkerk B

Laatste update om 14:03 op Saturday, 20 April

Band: De Bazuin Oenkerk B
Dirigent: Jaap Musschenga 

Programma:
A Sparkling Overture - Marc Jeanbourquin
Trip into the Clouds - Thibaut Bruniaux
The Wind beneath my Wings - arr. Darrol Barry
Renaissance - Peter Graham


A Sparkling Overture - Marc Jeanbourquin. Dit energieke en dynamische werk opent met een feestelijke en optimistische fanfare. Het tweede thema, veel rustiger en zangeriger van karakter, is een prachtig koraal, dat wordt gevolgd door een stralende terugkeer van het eerste motief. Ideaal als contrastrijke, vreugdevolle en sprankelende opening van een concert.
Mooie opener door de Oenkerkers; mooi van samenspel en balans. 

Componist Thibaut Bruniaux vertelt over zijn compositie Trip into the Clouds: Dag en nacht bieden de wolken ons een eindeloos en verbazingwekkend schouwspel. Achter deze majestueuze traagheid gaan dromen en nachtmerries, zon en storm schuil. "Trip into The Clouds" nodigt ons uit om even te ontsnappen aan de werkelijkheid, en een stap terug te zetten in deze katoenachtige wereld van licht en schaduw, rust en spanning. Het stuk begint in een satijnen sfeer, met af en toe een zonnestraal. Dan wordt de muziek elektriserend en kondigt een dreigende depressie zich aan. De storm breekt los en de muziek wordt brutaler. Wanneer de zon haar strijd wint, ontvouwt zich een majestueus decor voor onze ogen, waar het licht over de laatste regendruppels glinstert. Het stuk eindigt in de oorspronkelijke zachtheid.
De gedurfde dynamiek die dirigent vraagt van zijn muzikanten is erg fijn om naar te luisteren. Daarnaast kan de muziek heerlijk vloeien omdat hiervoor ruimte is. Een boeiende uitvoering!

The Wind beneath my Wings arr. Darrol Barry, solo: Trienke Gietema (trombone) Een prachtig arrangement voor trombone van deze legendarische ballad. Het werk is voor meerdere instrumenten als solo gearrangeerd, maar deze trombone variant is de bekendste geworden. Mede door trombonist Brett Baker die het op CD zette met begeleiding van de Williams Fairey Band.
Trienke Gietema heeft een heerlijke ruggesteun van de band in deze solo die haar prima past; heerlijk achteroverleunen en genieten van deze mooie uitvoering! Terechte waardering vanuit de zaal!

Renaissance - Peter Graham ; een vervolg op het veelgeroemde 'Shine as the light'. Peter Graham vond dat het aanbreken van een nieuw millennium een passende achtergrond was voor het uitbrengen van Joy Webbs lied 'Come into our world', met zijn pleidooi voor heropleving of renaissance in de vorm van de beloofde terugkeer van Christus op de aarde. 
De start met het laag koper is een hele lastige; de twee inzetten zijn nét niet zuiver/in balans. Echter, het vervolg van dit werk is indrukwekkend. De techniek is uitermate verzorgd en ook dynamisch brengen de Oenkerkers een spannende uitvoering. Solisten weten zeker te boeien. Het werk met de diepe betekenis krijgt een imponerende uitvoering.