Veel enthousiasme onder muzikanten voor Dyn Poadium in Bolsward

Laatste update om 10:21 op Friday, 12 April

Op zaterdag 20 april nemen bijna zestig getalenteerde muzikanten uit Súdwest-Fryslân deel aan Dyn Poadium in Bolsward. Dit jaarlijkse solistenconcours, georganiseerd door Femuza en kunstencentrum Atrium, vindt plaats in de Gasthuiskerk. Het concours is opgedeeld in drie categorieën: Parade (voor beginners), Festival (voor deelnemers met minimaal een A-diploma van de muziekschool) en Concours (met jurybeoordeling en prijzen). Dyn Poadium is vrij toegankelijk voor publiek en de optredens zijn ook te volgen via een livestream.

Femuza (Federatie van Muziek en Zang) organiseert al meer dan vijftig jaar het solistenconcours van Súdwest-Fryslân. Traditioneel nemen veel leerlingen van Atrium deel aan dit evenement. Sinds 2021 is het concours een gezamenlijke productie met het kunstencentrum en kreeg het de nieuwe naam Dyn Poadium. Vorig jaar werd tromboniste Isa van Vugt uit Hommerts winnaar van de Concours-categorie.

Programma

13.00 uur: Parade;
14.00 uur: Festival/concours voor deelnemers tot en met 12 jaar en van 13 tot en met 15 jaar;
18.00 uur: Prijsuitreiking concours voor deelnemers tot en met 15 jaar;
19.30 uur: Festival/concours voor deelnemers van 16 jaar en ouder;
22.00 uur: Prijsuitreiking.

Festival en Concours
De categorie Festival is bedoeld voor muzikanten vanaf het A-diploma van een muziekschool. Zij spelen een solo- of ensemblestuk, eventueel met begeleiding, en krijgen feedback van de jury. De muzikanten (solisten en ensembles) die meedingen naar punten en prijzen, nemen deel aan het Concours. Dit omvat onder andere kandidaten voor het D-diploma, het hoogste muziekexamen op een muziekschool. Zij worden beoordeeld door de jury, bestaande uit Jappie Kuipers en Frank Extra.

Hans Buren, voorzitter van Femuza, zegt: "We zijn enorm verheugd en trots op de grote belangstelling voor Dyn Poadium, net zoals in voorgaande edities. We kijken ernaar uit en zullen er met z'n allen een prachtige dag van maken."

Foto: winnaar van 2023 (Femuza / Sjoerd de Vries)