VLOF 2024: Dirigent Ivan Meylemans van Fanfare Kempenbloei Achel

Laatste update om 19:24 op Tuesday, 6 February

In de aanloop naar het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap (VLOF) op zaterdag 9 en zondag 10 maart in Heist-op-den-Berg spreekt CU Brass met componisten en dirigenten over hun bijdrage aan dit kampioenschap. Ivan Meylemans is dirigent van de regerend wereldkampioen: Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel. 

Hoe kwam de keuze om deel te nemen aan het Vlaams Open Fanfarekampioenschap 2024 tot stand?
Het is een prachtig kampioenschap. Vlamo verdient een dikke proficiat voor het organiseren van zo'n mooi evenement, getuige de inschrijving van zoveel fanfares. We mogen dan vier keer achter elkaar wereldkampioen zijn geworden, maar deze prijs ontbreekt nog in onze kast. We gaan er alles aan doen om mee te strijden voor deze titel. 

Hoe lang is de voorbereiding op dit specifieke evenement?
Zoals gebruikelijk, hebben we een intensievere voorbereiding richting het concours met extra repetities, groeirepetities en een repetitieweekend. Voor een heel aantal nieuwe jeugdleden wordt dit de eerste keer om met de fanfare aan een concours deel te nemen.

Er wordt gewerkt met een verplicht werk, binnen de brassbandwereld is dit meer gewoonte dan bij de harmonieën en fanfares. Hoe kijkt u aan tegen deze keuze, om te werken met een plichtwerk?
Ik vind The Promised Continent een heel goed plichtwerk. Technisch zeer uitdagend met een uitgebreide orkestbezetting. Het is voor een evenement als dit uitstekend dat er gewerkt wordt met een verplicht werk. Dat is eigenlijk toch de enige manier om echt verschillende uitvoeringen met elkaar te vergelijken.

Voor welk vrij werk hebben jullie gekozen?
In de superieure afdeling mogen we een vrij concert programma spelen. We openen met A Farewell to Arms van Harrie Janssen en spelen als langzaam klankwerk, na het plichtwerk, Les Rayons et les Ombres van Jelle Verstraeten. We hebben dit eerder op het WMC in 2013 gespeeld. Het is zo'n mooi werk dat het de moeite waard is om het te hernemen. Tenslotte eindigen we met A Brussels Requiem van Bert Appermont. 

Een kampioensafdeling ontbreekt. Is dat een gemis?
In België bestaat de concertafdeling niet maar op zich is dit geen probleem. De verenigingen in de concertafdeling zijn bijna op één hand te tellen. Het is mooi dat er een gevarieerd deelnemersveld in de superieure afdeling is, waar genoeg uitdagende werken gespeeld zullen worden. 

Wilt u verder nog wat kwijt betreffende VLOF 2024?
We kijken uit naar het concours en zijn blij met zo'n mooi evenement voor fanfares in België.