20 jaar Wallberg band Zwitserland

Laatste update om 09:30 op Friday, 22 September

Ieder jaar in de week voor de Swiss Open Brassband Contest komt een uniek gezelschap aan Zwitserse en internationale muzikanten bij elkaar die samen de Wallberg Brassband vormen. Een hele week lang wordt er intensief gerepeteerd in de Zwitserse alpen met als doel deelname aan de Swiss Open in Luzern. Dit jaar is een extra bijzonder jaar voor de Wallberg band omdat het twintig jarig jubileum wordt gevierd. 

Gian Carlo Caviezel, muzikant van het eerste uur en sinds 2013 bandmanager van de band, praat met veel trots en plezier over dit bijzondere en unieke brassband project: 

Hoe is de Wallbergband eigenlijk ontstaan?
De Wallberg band is in 2003 opgericht door Hanspeter Adank. Zijn doel was om geïnteresseerde en getalenteerde muzikanten uit het relatief dunbevolkte Oost-Zwitserland (vooral uit de regio Graubunden) de kans te geven om brassbandmuziek op het hoogste niveau te spelen. Om dit te kunnen bewerkstelligen werd de band versterkt door internationaal bekende solisten uit heel Europa, als Groot Brittanie, Noorwegen, Belgie, Nederland en Oostenrijk. 

De eerste jaren dirigeerde Hanspeter Adank de band zelf. Later droeg hij de muzikale leiding van de band over aan internationaal erkende en gerenommeerde dirigenten.

Welke dirigenten hebben de band de afgelopen twintig jaar geleid?
Russel Gray was de eerste internationale dirigent van de Wallberg band in 2005. Dat jaar werd zeer verrassend ook de Swiss Open titel gewonnen. Het is tot nu toe ook de enige keer dat de band deze wedstrijd wist te winnen. Russel leidde de band tot en met 2009.

Van 2010 tot 2016 stond de band onder leiding van de Engelse dirigent Garry Cutt. Onder zijn leiding werd in 2011 de tweede plaats behaald. In 2017 nam Philip Harper de leiding over van Garry. Helaas was dit maar een eenmalige gebeurtenis, omdat de wijziging in datum van de British Open te veel in de weg zat om een week weg te kunnen zijn voor de Wallberg Band. Philip hoopt echter in de toekomst nog eens terug te kunnen komen. In 2017 werd onder zijn leiding wel de prijs voor hoogste aantal punten voor het keuze werk (Metropolis 1927 van Peter Graham) behaald.

Sinds 2018 staat de Wallberg band onder muzikale leiding van Ivan Meylemans. Onder zijn bezielende leiding werden al een aantal memorabele uitvoeringen gegeven en ook dit jaar zal hij de muzikanten weer tot het uiterste inspireren om twee geweldige uitvoeringen neer te zetten in het KKL te Luzern. 

Hoe reageerden de andere ‘reguliere’ deelnemers aan de Swiss open op deze bijzondere band? 
De eerste jaren werd de band alleen samengesteld met Zwitserse lokale talenten. Sinds 2005 zijn hier internationale topspelers aan toe gevoegd. Zeker toen we in dat jaar meteen de titel pakte werd er hier en daar wel wat kritiek geleverd, maar het feit dat alle internationale spelers geheel vrijwillig spelen en geen geld ontvangen voor deelname aan de Wallberg band zorgde langzaam voor meer acceptatie. Tegenwoordig is de Wallberg band niet meer weg te denken bij de Swiss Open en vinden publiek en muzikanten het juist geweldig om internationale topmuzikanten samen aan het werk te zien.

Waar repeteert de band en hoe krijg je dit project elk jaar weer gefinancierd? 
De eerste jaren repeteerde de band een hele week in Hotel Wallberg in Volketswil. Daar is ook de naam van de band aan ontleend. Sinds 2013 repeteren we in de Graubundense gemeente Obersaxen. Dit omdat hier de meeste Zwitserse muzikanten vandaan komen. Ook de meeste sponsors komen uit deze gemeente, vandaar dat de band hier ook altijd een galaconcert organiseert in de dagen voor de Swiss Open. Zonder de trouwe sponsoren zou dit project absoluut niet mogelijk zijn.

Dit jaar bestaat de band 20 jaar. Zijn er nog speciale activiteiten gedurende de week? 
Na de eerste repetitie dagen in Obersaxen gaan we op dinsdag naar 2000 meter hoogte om daar te genieten van een Zwitserse Raclette avond.  Op woensdagavond geven we een galaconcert in de plaats Chur. Meteen na dit concert verhuisd de band naar Volketswil in Hotel Wallberg, de plaats waar het allemaal begon. Op donderdagavond wordt hier een jubileumconcert verzorgd waarvoor naast sponsors ook oud-leden zijn uitgenodigd. Na het concert is er een jubileumfeest georganiseerd. Op vrijdag vertrekt de band naar Luzern waar op zaterdag wordt deelgenomen aan de Besson Swiss open brassband kampioenschappen.

Wat maakt voor jou het organiseren van dit jaarlijkse evenement zo bijzonder? 
Allereerst is het voor mij als muzikant jaarlijks een muzikaal hoogtepunt en een bijzondere eer om samen te mogen spelen met zulke internationale topmuzikanten op het hoogste niveau. Maar het mooiste is dat je internationale vriendschappen ziet ontstaan in de band. Vrijwel alle buitenlandse spelers zijn meer dan eenmaal teruggekomen, dus dat geeft wel aan dat ook zij veel plezier beleven aan het spelen in deze unieke formatie. 

Welke internationale solisten spelen mee in de editie van dit jaar? 
We zijn wederom erg blij dat Ivan Meylemans de muzikale leiding op zich wil nemen. Naast Ivan verwelkomen we dit jaar Op es-cornet Jon-Vegar Sole Sundal (Eikanger), op principal cornet Lode Violet (Willebroek) en verder op solo-cornet Gareth Johnson (Cory), Erik van der Horst (Schoonhoven) en Samuel Jaccard (Valaisia). Repiano cornet is Anne-Sophie Leveugle (Willebroek) Op solo hoorn hebben we Johnatan Bates (Fodens) en Sam Watts (Fodens) en de solo euphoniumspeler is wederom Lars Otto Lunde Torsvik (Eikanger). In de trombone-sectie hebben we Chris Binns (Grimethorpe) en Adam Reed (Black Dyke) en op Besbas Clemens Neuner (Froschl Hall) Ten slotte op slagwerk Eddy Kaaisteker (geen vaste band) en Lennert Van Laenen (Willebroek). 

Wanneer beginnen de voorbereidingen voor de volgende editie? 
Eigenlijk meteen na deze editie. We hopen altijd in februari de bezetting definitief te hebben, want het regelen van vluchten vanuit heel Europa, het boeken van de hotels, het onderhouden van en zoeken naar nieuwe sponsoren en het samenstellen van de programma's kosten altijd veel tijd. Gelukkig hebben we inmiddels een goed team dat deze week al jarenlang organiseert, dus het is een geoliede machine. 

De Besson Swiss Open Brassband Championships vinden op zaterdag 23 september plaats in het KKL te Luzern. In de ochtend spelen alle deelnemende bands het verplichte werk Angels and Demons van Peter Graham, in de middag volgende de keuzewerken. Jaarlijks bestaan deze uit een thema. Het thema van dit jaar is een klassiek brassband werk. Het beloofd voor de echte brassband liefhebber een mooie dag te worden met klassiekers als English Herritage, Contest music, Variations on an Enigma, Journey into Freedom, Diversions on a Bass theme, Blitz, the Year of the Dragon en vele andere bekende brassband klassiekers. 

Op de foto: de Nederlands/Vlaamse afvaardiging in de Wallbergband van dit jaar. Vlnr: Erik van der Horst, Lennert Van Laenen, Lode Violet, Ivan Meylemans, Anne-Sophie Leveugle en Eddy Kaaisteker