DOBC 2023: 1e divisie: Cologne Concert Brass

Laatste update om 16:57 op Saturday, 10 June

Cologne Concert Brass, Köln (D) – Heinrich Schmidt
Ride - Samuel R. Hazo, arr. Jonathan Bates
A King's Lie - Stan Nieuwenhuis
Rhapsody on a Theme by Purcell - Kevin Norbury

Een aansprekende start van de Duitse gasten met  Ride - Samuel R. Hazo, arr. Jonathan Bates; hoewel niet helemaal sluitend in ritmiek, klinkt het lekker fris en energiek. Het middendeel klinkt wat onwennig/onzuiver.

A King's Lie werd geschreven in opdracht van Brassband Hombeek en opgedragen aan Michel Leveugle, voormalig dirigent en voorzitter van Brassband Hombeek, voor bijna dertig jaar toewijding aan de band.
De compositie start niet in de voorgeschreven pp-dynamiek. Het volgende presto is (bewust) langzamer gekozen; we kunnen de hoofd- en bijzaken wat minder goed onderscheiden hier. De prachtig klinkende valt op in aan loop naar het rustiger Adagio Rubato. De zachte dynamiek zou nog wat meer aandacht kunnen krijgen. Mooi samenspel tussen principal cornet en flugelhorn.
A King's Lie werd geschreven in opdracht van Brassband Hombeek en opgedragen aan Michel Leveugle, voormalig dirigent en voorzitter van Brassband Hombeek, voor bijna dertig jaar toewijding aan de band. Hoewel fors in klank; het middendeel wordt met toewijding en passie gebracht. De stemming speelt de band bij vlagen parten en dat doet af aan deze uitvoering.
Het volgende Presto ontbeert pulse en daardoor klinkt het spel onrustig. De band heeft het lastig om de transparantie te laten horen die hier nodig is. Het deel verliest ook tempo. De balans tussen tussen percussie en band lijkt verder in het gedrang te komen. Het laatste Lento is het moment waarop de band weer samen optrekt.

"Rhapsody on a theme by Purcell" is een compositie bestaande uit opeenvolgende variaties. "Rhapsody on a theme by Purcell" is een reeks variaties gebaseerd op een thema van Purcell, variërend van langzaam tot vrolijk en dansend, met een triomfantelijke afsluiting.
De band voelt zich bij deze compositie beter in haar element; enthousiasme ontbreekt in ieder geval niet; met veel passie zetten de musici alles op alles om het beste uit zichzelf te halen. Een werk met veel kleuren; hierbij is de ene kleur mooier dan de andere. Hierbij zoekt men wel een prachtig pianissimo op, en klinkt alles veel aangenamer. Ook hulde voor de xylofoon-speler; knap gespeeld!