DOBC 2023: 1e divisie: Pro Rege

Laatste update om 16:11 op Saturday, 10 June

Pro Rege Heerenveen - Anne van den Berg
Galaxies - Carl Davis, arr. Ray Farr
The Smile - Matthew Hall
Pale Blue Dot - Jan de Haan

Pro Rege opent het programma met Galaxies van Carl Davies. Het werk beschrijft een ruimte expeditie. De raket komt wat aarzelend op gang bij Pro Rege, maar eenmaal onderweg komt de energie er goed in bij de band. De dynamische verschillen zijn groot, en er wordt comfortabel muziek gemaakt. Naar de finale toe is het wat onrustig met kleine samenspel problemen. Op een wat onzuivere slotnoot na een spetterende finale.

The Smile is een werk gecomponeerd ter nagedachtenis aan Reginald William Humphreys die in februari 2009 overleed. Liefkozend bekend als Grandy door al zijn kleinkinderen, bevat The Smile tal van muzikale factoren van zijn leven. Grotendeels gebaseerd op zijn 3 favoriete hymnen. Goed solistisch spel in dit werk, al is het hier niet altijd vrij van stemmingsproblemen. Dirigent Anne van den Berg probeert er muzikaal het uiterste uit zijn muzikanten te halen en dit lukt uitstekend.

Pale Blue Dot is een foto genomen door de ruimtesonde Voyager 1 van de aarde op een recordafstand van 40 AU (6 miljard kilometer). De foto werd op 14 februari 1990 gemaakt als onderdeel van een “familieportret” van de planeten in het zonnestelsel. Het toont aan hoe klein de Aarde (0,12 pixels op de foto) is tegenover de uitgestrektheid van het heelal. Hoewel Voyager 1 zijn primaire opdracht voltooid had en onderweg was het zonnestelsel te verlaten, werd (op vraag van Carl Sagan) door NASA de camera gedraaid om een foto te nemen van de aarde met de grote uitgestrektheid van het heelal als achtergrond. De naam van de foto werd in 1994 door Sagan gebruikt als titel van zijn boek Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space.
Een duister begin van het werk door Pro Rege waarin ook weer de dynamische uitersten worden gezocht. Een mooie opbouw naar de snelle passage leid een virtuoos deel in, waarin de muzikanten tot het uiterste worden gedreven. Muzikaal blijft het dik voor elkaar, helaas blijft de stemming hier en daar een probleem. Er wordt echter wel muziek gemaakt. Het spectaculaire slotdeel, met een ietwat overheersende bastrombone, wordt overtuigend gebracht.