DOBC 2023: 2e divisie: Brass band David Zwolle

Laatste update om 12:49 op Saturday, 10 June

Brassband David - Zwolle - Wilbert Zwier
Festivitas - Fredrick Schjelderup
Ocean 2 (The Mediterranean) Ballet of the Star Fish - Martin Winter, Soloist: (trombone)
Compostela (The Way of St James) - Thierry Deleruyelle

Wilbert Zwier en David Zwolle openen messcherp met "Festivitas", waarbij we dit stuk voor de tweede keer vandaag horen. Er is veel aandacht voor details, hoewel er een paar kleine samenspelproblemen zijn. Maar wat een spannende uitvoering dit!

Met de start van "Ocean 2 (The Mediterranean) Ballet of the Star Fish" wanen we ons aan de kust met een heerlijk zomerbriesje. Helaas is er wel onnodige wrijving in de akkoorden en balans. Daarna neemt de solist de band mee in een aangenaam klinkende, ontspannen solo, waarbij de begeleiding wat overheerst in de zaal. Het samenspel tussen de band en het slagwerk is uitstekend en voegt een extra dimensie toe aan dit stuk. Het is een verrassend en heerlijk werkje tussen al het ''heavy" repertoire.

"Compostela - The Way of St James" beschrijft een pelgrimstocht vanuit verschillende steden in Europa naar Santiago de Compostela in Spanje. De start van dit stuk is zorgvuldig uitgebalanceerd, maar helaas zijn er bijgeluiden van dempers en dergelijke te horen. Het samenspel is uitstekend, hoewel de stemming in het orkest niet optimaal is. Het verhaal wordt zeer treffend en nauwkeurig gespeeld in de tutti-delen. Het stuk straalt precisie en balans uit, met veel aandacht voor dynamiek zonder ooit over de grens te gaan. Zwolle weet de diepe eerbied voor de heilige Jakobus heel treffend over te brengen in de zachtere dynamiek naar het einde van het stuk.