DOBC 2023: 2e divisie: Gereformeerde Brassband Groningen

Laatste update om 10:57 op Saturday, 10 June

Gereformeerde Brassband Groningen - Jan Werkman
Festivitas - Fredrick Schjelderup (Yamaha compositie 2020, 2020 Yamaha Band Clinic)
All love can be - James Horner, arr. Titus & Klaas van der Woude
Soloist: (flugelhorn)
Renaissance - Peter Graham
Sosban Fach - arr. Gareth Wood

Het programma van GBG opent met het in opdracht van Yamaha gecomponeerde Festivitas van de componist Fredrick Schjelderup; met durf en bravoure start Jan Werkman met zijn orkest. Compacte sound en stralende klank in het fortissimo. Naar het slot van het werk sluit het slagwerk net niet met de band.
Een nét niet gelijke inzet van All love can be; een wat forse begeleiding onder het mooie flugelspel; een mooie warme klank en muzikaal gebracht. De stemming binnen het orkest is soms niet optimaal.

De lastige opening het laag koper in Renaissance lukt nét niet, de band herpakt zich snel en laat strak samenspel horen, waarbij de tuning in de secties soms wat opvalt. Jan Werkman zoekt uitersten in de articulatie op wat effect sorteert.
Het werk is een vervolg op het veel gespeelde 'Shine as the light'. Graham vond het aanbreken van een nieuw millennium een ​​geschikte reden om Joy Webb's nummer 'Come into our world' te laten horen, met zijn pleidooi voor herbeleving van de renaissance in de vorm van de beloofde terugkomst van Christus.
Het thema in de solocornet is ruim van opzet; de lage dynamiek ontbreekt wat en gaat ten koste van de muziek. De stemming blijft (ook in de gedempte passages) wat opvallen.
Het wat onrustig gespeelde middendeel gaat over in het volgende deel; hierbij blijft het samenspel wat ongelukkig. De finale laat ons horen dat de band nog voldoende energie overheeft en vol overgave speelt; het samenspel sluit nét niet helemaal. Het overtuigende slot zorgt toch voor een goed gevoel over de uitvoering.

Tot besluit speelt de Groninger formatie Sosban Fach; Sosban Fach (Welsh voor "kleine steelpan") is een traditioneel volkslied uit Wales. Het is een van de bekendste en meest gezongen liedjes in de Welshe taal. Het orkest laat hier en daar een opening vallen in de stevige uitvoering, het slagwerk verliest soms de aansluiting bij de band. Het orkest laat horen waarom het een volksliedje is, ze zingen een gedeelte van de melodie, wat erg leuk is!