Fanfareorkest De Hoop Stellendam wint in Luxemburg

Laatste update om 11:17 op Monday, 5 June

Tijdens het 3e concours Europeén voor Harmonieën, Fanfares en Brassbands dit weekend gehouden in Luxemburg-stad heeft fanfareorkest De Hoop uit Stellendam onder leiding van dirigent Anne van den Berg de titel gepakt in de categorie Fanfare. Het orkest pakte afgelopen zaterdag op zowel het verplichte onderdeel, als op het vrije programma de hoogste score met een gemiddelde van 94,5 punten. De andere Nederlandse deelnemende fanfare, muziekvereniging Emergo uit Castricum onder leiding van Erik van de Kolk behaalde eveneens een eerste prijs met onderscheiding met een gemiddelde score van 90 punten. De Koninklijke Stadsfanfaren Izegem (België), vierde op het laatste WMC behaalde een gemiddelde score van 94,2 punten. 

Voor de Hoop was het de eerste concoursdeelname onder leiding van Anne van den Berg. Hij had het zichzelf en het orkest niet gemakkelijk gemaakt in de prachtige Philharmonie van Luxemburg met een zeer gevarieerd, technisch en uitdagend programma. Onder andere het verplichte werk ‘Spectrum of the Sky’ van Jan de Haan, ‘Not before time’ van Philip Sparke en ‘Fright’ning White’ van Rob Goorhuis stonden op het programma van de fanfare die in 2013 ook winnaar van dit concours was. 

Het helaas zeer matig vertegenwoordigde publiek in de zaal gedurende het gehele weekend kon eerder op de dag al luisteren naar de afdeling Brassband waarin Amsterdam Brass onder leiding van Paul van Gils voor de Nederlandse inbreng zorgde. Met een gemiddelde score van 90,8 punten konden ook zij met een eerste prijs met lof terug naar de hoofdstad. Winnaar van de sectie Brassband werd Brassband Buizingen uit België, met een gemiddelde score van 94,5 punten. Brassband Heist (91,7) en Young Brassband Willebroek (89,3), beiden ook zuiderburen, waren de andere deelnemers uit deze sectie.

Zondag was het de beurt aan de harmonieën. Ook hier Nederlandse inbreng van Koninklijke harmonie Aurora uit Grevenbicht-Papenhoven onder leiding van Christiaan Janssen. Zij behaalden met gemiddeld 91,8 punten ook een prachtige score met lof van de jury en werden daarmee tweede in de sectie Harmonie achter de Koninklijke Harmonie Ypriana (Belgie, 94,7 punten) en voor de Duitse deelnemer Bergkapelle Saar (86,9 punten).