EBK 2023: testpiece - Cory Band

Laatste update om 20:14 op Friday, 5 May

De compositie opgedeeld in drie delen, in attacca. Hoewel niet geschreven met een programmatische intentie, heeft het schrijfproces mijn gedachten opgeroepen over de symbolische thema's van de Romeinse mythe; de setting van een onstabiele en onzekere scène – als een eindeloze val – in het eerste deel, gevolgd door een wachten en het "aanmaakhout van licht" in het tweede, eindigend met een feestelijk loflied in het derde. Een van de belangrijkste muzikale thematische kenmerken van dit stuk is een harmonische progressie (voor het eerst te horen in de trombonesectie in maat 16).

Direct spanning met een strak intro. Zeer sfeervol en zeer duidelijk volgt de band dirigent Philip Harper. De muzikale thematische kenmerken van dit stuk is een harmonische progressie welke in maat 16 duidelijk klinkt van de trombone-sectie. Naast de uitermate zachte start weet de band een enorm fortissimo te brengen richting H. Groots!
I is geraffineerd en blijft zeer transparant terwijl in M veel aandacht is voor de fp figuurtjes. In N overtuigend spel van de euphoniums; alles is zeer gedetaillerd, echter lijkt het of in de sterke dynamiek de transparantie wat achterblijft. 

Wat brengt Cory weer een verhaal op de buhne; de verschillen in stijl zijn fenomenaal. De benadering naar DD heeft wat scherpe randjes welke we ook horen in het bas- en euphoniumdeeltje. Echter, de band blijft meer dan uitstekend in balans. Het middendeel brengt rust met zeer espressief spel, mooie solisten (cornet, euphonium). GG is ongekend mooi om te horen, fluweelzachte inzetten en toch intens spel. Het poco piu mosso laat weer prachtige lijnen horen met zo'n gave bandklank. Een dromerige voortgang naar MM waar de trombone wel veel tegengeluid krijgt van de begeleiding. Het klinkt heel even ietwat zakelijk totdat de cadens van de cornet de overgang naar de finale perfect neerzet; jammer van de ongelijke inzet voor OO. Maar dan: energiek wordt het slotdeel opgepakt en stroomt de muziek de zaal in. Hierbij komen alle partijen aan hun trekken; ook hier blijft de band verbazen met verschillende speelstijlen en er straalt veel vertrouwen vanaf. Wat kleine samenspel-issues naar het slot, maar overall:wat een uitvoering!