The Cory Band, hoogtepunt op het RNCM Brass Band Festival

Laatste update om 22:42 op Sunday, 29 April

Het optreden van The Cory Band werd het hoogtepunt van het festival. Niet alleen het programma bestaande uit drie premières en een herhaling van hun vrije werk van Oostende, maar de kwaliteit van spelen is op dit moment ongeëvenaard op het Britse eiland.

Rain, Steam and Speed indrukwekkend
In 1844 schilderde William Turner zijn Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway. Een stoomtrein lijkt uit het schilderij te komen aansnellen, terwijl een haas langs de rails probeert de trein voor te blijven. Gelet op het moment waarop het geschilderd werd, is de stoomtrein een state of the art stukje machinerie en staat het schilderij ook voor de opkomst van de industrialisatie en de effecten op de wereld tot dan toe. Wat Turner feitelijk niet kon schilderen is de snelheid. In Pickard’s werk staat dat element centraal. Zo begint het werk op het laagst aangegeven tempo op een ouderwetse metronoom (40 tikken per minuut) en eindigt het via een constante versnelling van het tempo op het hoogst aangegeven tempo (208 tikken p/m). Soms echter zullen de harmonieën een ander tempo hanteren, zoals je vanuit de trein een ver landschap langzaam ziet veranderen, terwijl dichterbij de omgeving sneller beweegt en naar beneden kijkend beweegt alles naast de rails zo snel dat het lijkt stil te staan.

Vanaf maat een is de muziek van Pickard (foto) herkenbaar. De bouwstenen waarmee hij zijn werk bouwt lijken uit zijn werk Eden afkomstig, maar daarmee houdt de vergelijking wel op. Ondanks het lage begintempo is er direct sprake van muzikale gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Pickard’s muziek heeft een heel eigen klank, is beschrijvend, niet uitermate modern, ook niet voor iedereen toegankelijk, maar zeer effectvol. Het is interessant genoeg en zeker lastig genoeg om het als contestpiece te overwegen. Hopelijk komt er snel een opname van beschikbaar, want een keer luisteren is niet voldoende.

Hutchinson van hoog niveau
Waren er ooit twijfels of Tom Hutchinson (foto) wel thuishoorde op de eerste stoel bij de cornetsectie van de Cory Band, dan zijn die twijfels inmiddels al lang weggenomen. En dat niet alleen. Hij blijft zich ontwikkelen tot op een duizelingwekkend niveau. Zijn opdracht aan Derek Bourgeois voor een Cornet Concerto in de lijn van de bestaande concerten voor trombone en althoorn leverde dan ook een prachtig Concerto op dat al zijn kwaliteiten toont. De uitvoering was er eentje waarin hij zijn naam als sterspeler definitief vestigde.

Het zondagmiddagconcert van de band begon met een nieuw werk van hun ‘composer in residence’ Christopher Bond. Zijn muziek voor Corineus is zeer toegankelijk, vol melodieën en filmisch van karakter. Dat laatste geldt zeker ook voor het afsluitende werk, Destination Moon, dat nu in het programma Philip Harper als componist heeft, en gebaseerd is op het Kuifje-verhaal Raket naar de Maan. Cory geeft een prima concertuitvoering van het werk en oogst welverdiend een ovationeel applaus voor een memorabel concert. 

Het concert is opgenomen door de BBC en is woensdag 31 januari te horen via BBC Radio 3.

Het RNCM Brass Band Festival vond plaats van 26 tot 28 januari in het Royal Northern College of Music in Manchester.