EBK 2023, test-piece Italian Brass

Laatste update om 16:02 op Friday, 5 May

'Aurora' - Joel Thoor Engström 
De compositie opgedeeld in drie delen, in attacca. Hoewel niet geschreven met een programmatische intentie, heeft het schrijfproces mijn gedachten opgeroepen over de symbolische thema's van de Romeinse mythe; de setting van een onstabiele en onzekere scène – als een eindeloze val – in het eerste deel, gevolgd door een wachten en het "aanmaakhout van licht" in het tweede, eindigend met een feestelijk loflied in het derde. Een van de belangrijkste muzikale thematische kenmerken van dit stuk is een harmonische progressie (voor het eerst te horen in de trombonesectie in maat 16). Het draait en draait om zijn as als de golven van het Noorderlicht, of de bochten van Aurora's strijdwagen. Gedurende het hele stuk trekken en vormen de harmonische "magnetische velden" de muziek voortdurend in nieuwe vormen.

De eerste kennismaking met het verplichte werk door Italian Brass. Een uitvoering waarbij opvallend weinig misging in solo-passages, maar ook in ensemblespel; helaas misten we wel veel details in de snelle nootjes...
In deze zaal is dynamiek erg belangrijk en daar had de band het wel lastig mee. Met name de zachte dynamiek werd - wellicht bewust - gemeden om zo safe mogelijk te spelen. Naast hele goede solisten (cornet, trombone en soprano) valt ook ook de snaredrum speler in zeer positieve zin op. Dirigent Giuseppe Saggio geeft op uitermate rustige wijze zijn instructies waardoor alles safe overkomt, zonder echt de uitersten op te zoeken bij dit goed speelbare werk.
Een goede start van de middag; de Italianen mogen trots zijn op hun uitvoering!