EBK 2023: de testpieces

Laatste update om 08:44 op Sunday, 12 February

Op 7 mei speelt de EYBBC premier section haar programma; Ook deze sectie verdient alle aandacht naast de 'grote' bands. 


Over de componist:
Daniel Möllås (1993) is een Zweedse componist en arrangeur, woonachtig in Malmö. Hij begon zijn muzikale reis al vroeg met het spelen van trombone en piano, waardoor hij al snel een interesse ontwikkelde in het componeren en arrangeren van muziek. Sinds zijn afstuderen aan de Per Brahe middelbare school in Jönköping heeft Möllås compositie gestudeerd aan de Linnaeus Universiteit in Växjö (2012-13), Gotland School of Music Composition (2013-15) en aan de Malmö Academy of Music (MAM), waaronder een uitwisselingscursus aan de Litouwse Academie voor Muziek en Theater in 2018. Door de jaren heen heeft Möllås gewerkt met verschillende ensembles, orkesten en solisten, zoals Malmö Symphony Orchestra, Helsingborg SO, Norrköping SO, Jönköping Sinfonietta, Musica Vitae, het Swedish Wind Ensemble, Malmö Brass Band, Uppsala Chamber Soloists en meer.

Over de compositie:
Daniel schrijft over zijn Phoenix' Chant, voor de EYBBC premier sectie:
De eerste schetsen van Phoenix' Chant zijn geschreven in de late herfst van 2021; een tijd van toenemende politieke spanningen zowel nationaal als wereldwijd, maar ook enige opluchting dat onze samenleving de terugkeer van betere tijden na de pandemie begon te zien. Of deze opluchting er daadwerkelijk kwam of niet, is misschien best moeilijk, zo niet zelfs onmogelijk om te zeggen in het huidige sociale klimaat. Maar net als toen blijft hoop ons sterkste instrument om met de moeilijke tijden om te gaan – en vooral om ons te inspireren om te werken aan een daadwerkelijk betere toekomst. Hoewel misschien een beetje een cliché, vat de mythe van de majestueuze vuurvogel dit thema samen met een onberispelijke daadkracht. Verteerd door zijn eigen vlammen, wordt de oude Feniks herboren uit zijn as; jonger, helderder en sterker dan ooit tevoren.
Naarmate de schetsen werden ontwikkeld en later werden herzien als het decorstuk in opdracht van Brassmusik Skåne voor de European Brass Band Championships Youth Premier Section in Malmö 2023, werd het Phoenix-thema nog relevanter, omdat het het ware belang en de invloed van de jongeren benadrukt voor een duurzame reis door de tijd. Hoewel er uitdagingen zullen optreden, blijft er hoop door de stemmen van de jeugd, die oproepen tot een betere toekomst. Dit gezang is voor hen. Voor iedereen.


Daniel Möllås