EBK 2023: de testpieces

Laatste update om 08:45 op Sunday, 12 February

Een fantastisch onderdeel van de Europese Brassband Kampioenschappen vormt zeker de muzikale strijd voor de jongere brass-muzikanten. Het is verbazingwekkend wat voor een niveau we de laatste jaren hebben kunnen beluisteren. Op zondag 7 mei treden de bands op in Malmö.

Over de componist:
Magnus Hylander Magnus Hylander is een Zweedse componist en arrangeur geboren in 1967. Magnus woont in Fristad en is een tubaspeler, die naast zijn componerende taken ook bands in de omgeving dirigeert.

Magnus studeerde tuba aan de Malmö Academy of Music en speelde tussen 1992 en 1998 met het koperkwintet Brassa Nova als tubaspeler. In de loop der jaren heeft hij vele stukken gecomponeerd en gearrangeerd, meestal voor koperblazers, maar ook voor ensembles.
Sommige van zijn werken zijn opgenomen door Göteborg Brassband, Flesland Musikklag, BrassaNova, Band of the Malmö Fire Brigade, Borås Brassband en de Salvation Army Band, Lidköping.

Over de compositie:
Magnus heeft Turning Torso geschreven als testwerk voor de EYBBC Development Section. Magnus schrijft over zijn stuk... De naam van de compositie verwijst naar de neo-futuristische wolkenkrabber gebouwd in de westelijke haven van Malmö in 2005. Het werd ontworpen door de Spaanse architect, bouwkundig ingenieur, beeldhouwer en schilder Santiago Calatravo. Een reden voor het bouwen van Turning Torso was om een nieuw symbool voor Malmö te hebben in plaats van de scheepsbouwkraan die een paar jaar eerder was verwijderd.
Het werk start rustig en kalm, vanaf een afstand waar je het gebouw nauwelijks kunt zien. Het volgende gedeelte beschrijft de vreemde vormen en eigenzinnigheid van het gebouw. In het middengedeelte zijn we op het hoogste niveau en genieten we van het spectaculaire uitzicht op de stad aan de ene kant en aan de andere kant naar Denemarken. Eindelijk nemen we de snelle lift naar beneden voor een laatste blik op het prachtige gebouw met behulp van de muziek uit de opening.

Magnus Hylander