BBK 2022: Eerste afdeling, vrij werk, Mercator Brass Band

Laatste update om 17:55 op Saturday, 26 November

Mercator Brass Band met hun uitvoering van het spectaculaire Excalibur van componist Jan van der Roost.

Dit werk, door Jan van der Roost geschreven voor brassband, werd bekroond in de compositiewedstrijd Adolphe Sax, georganiseerd door de Vlaamse Brass Band Federatie. Zoals de titel al aangeeft, was het zwaard van de legendarische koning Arthur de inspiratiebron voor dit spectaculaire stuk. In de muziek worden de snelheid, kracht en wendbaarheid van het koninklijke zwaard weerspiegeld. Het expressieve middendeel duidt op de vergevensgezindheid en grootmoedigheidvan de middeleeuwse vorst en diens geliefde Guinevere.

Een voorzichtige opening van de muzikanten van Mercatorc met dirigent Johan De Win. De band begint met wat slordigheden aan het zwaardgevecht met Excalibur. Wanneer de herkenbare ritmiek van Jan van der Roost in het muziek naar voren komt, wordt de band wat rustiger. Er ontstaat meer vertrouwen. De euphonium solo wordt mooi overgenomen door de bariton. Er blijft in de totaalklank van de band wat onzekerheid doorschemeren. Het lijkt allemaal een stuk fragieler dan bij het plichtwerk. De tutti-klank van Mercator blijft zeer overtuigend, een goede beheersing is te horen, er valt op die momenten veel te genieten. 

Het Marziale wordt met overtuiging opgezet vanuit slagwerk en trombones. Vanuit de cornetsectie ontstaat wat onrust, in de techniek die aan het begin erg open ligt. Het voorgeschreven tempo wordt strak gevolgd (116) er lijkt wat energie te missen in de speelstijl in dit deel, soms ook wat onbalans in ritmiek tussen de verschillende secties. De energie in de 7/8 is zeer zeker wel aanwezig. 

Excalibur is zeer sprekend stuk, en ook dit is zeker een moedige keuze deze middag.