In de serie Portretten

Laatste update om 15:49 op Monday, 11 June

Het begon met Vitae Aeternum
Wie herinnert zich niet het eerste concert na zoveel jaren van de Black Dyke Band in De Lawei in Drachten in 2006? Een bomvolle zaal met publiek wat in spanning zat en een hoge verwachting had van de avond.

Hun ‘signature March’ Queensbury klonk als vanouds! Een wereld premiére volgde als slotnummer voor de pauze. Een stuk wat nog niet eerder werd uitgevoerd en iedereen zat in spanning wat ‘Vitea Aeternum’ zou brengen. Een korte introductie van Paul Lovatt Cooper en de band begon. Wat zich na afloop afspeelde heb ik niet eerder meegemaakt. Een staande ovatie en voor de leden van de band een overrompelend gevoel. De muziek van Paul Lovatt Cooper werd in één keer op de muzikale kaart gezet! Een prachtig, memorabel moment in de Lawei in Drachten.  

Wie is Paul Lovatt Cooper eigenlijk?
Geboren in Alderney op 21 maart 1976 kreeg Paul al op de lagere school les in slagwerk en één van zijn muziekleraren adviseerde hem in de Kennedy's Swinton Band mee te spelen. Hij studeerde muziek aan de Universiteit van Salford in Salford bij Peter Graham (compositie), bij Roy Newsome en David King (HaFaBra-directie). Gedurende zijn studie speelde hij zowel in het harmonieorkest als in de brassband van de universiteit. In 1997 won hij de Roy Newsome Conductors Award als dirigent.

In 1994 werd hij slagwerker bij Williams Fairey Band. Met deze band nam hij deel aan verschillende contests en heeft opgetreden door heel  Europa, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Amerika.

Vanaf zomer 2003 werd hij lid van de Black Dyke Band. In 2005 won hij samen met de band de felbegeerde European Brass Band Championships. Hij is docent/instructeur voor slagwerk van de National Children's Youth Brass Band of Great Britain. Tegenwoordig is hij hoofd van de muziekafdeling en docent aan de Royton en Crompton School in Oldham. Tevens schrijft hij op gezette tijden filmmuziek voor kinderseries in Engeland.

Als componist werkt hij vooral voor brassbands.  Hij is als huiscomponist verbonden aan de Black Dyke. Er zijn tot nu toe een drietal CD’s uitgebracht met zijn muziek, inclusief ‘Vitea Aeternum’. Inmiddels is Paul een gerespecteerd componist met een eigen stijl die menig hart sneller heeft doen kloppen, al was het alleen maar vanwege de snelle loopjes en passages in menig stuk!