Johan de Meij

Laatste update om 11:14 op Monday, 30 April

In 2005 werd er een bijzonder test piece op de standaard gezet. Extreme Make-over. Geschreven door Johan de Meij die een uitstapje maakte naar het Brass Band geweld, zijn compositie was het verplichte werk voor de Europese Kampioenschappen in 2005 (Groningen). Een interessant stuk was geboren. Het bleek een Tour de Force te zijn voor de bands die zelfs hun flesje drinken ter beschikking moesten stellen. Waarom? De componist had sommige passages op notenschrift gezet met een flesje water in een bepaalde toonhoogte, briljant bedacht.


De Black Dyke Band won die contest uiteindelijk met een uitstekende uitvoering van Extreme Make-over en hun keuzewerk Journey in to the Centre of the Earth van Peter Graham.

Sinds Extreme Make-over is het stil rond Johan de Meij als het gaat om grote test pieces. Er verschenen nog een Trombone Concerto en een Euphonium Concerto. 

Johan de Meij (Voorburg, 1953) studeerde directie en trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij verwierf internationale erkenning als componist en arrangeur. Zijn oeuvre omvat naast eigen composities ook symfonische transcripties en bewerkingen van filmmuziek en musicals.

De Meij’s Eerste Symfonie The Lord of the Rings, gebaseerd op Tolkiens gelijknamige bestseller, was in 1988 zijn eerste grote compositie voor harmonieorkest. Het werk werd een jaar later bekroond met de prestigieuze Sudler Composition Award. In 2001 vond de première plaats van de versie voor symfonieorkest, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Naast het componeren is Johan de Meij op diverse terreinen actief als musicus. Als trombonist heeft hij opgetreden met vrijwel alle Nederlandse orkesten en ensembles, zoals het Radio Kamer Orkest, het Nederlands Filharmonisch Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, The Amsterdam Wind Orchestra en Orkest De Volharding. Bovendien is hij een veelgevraagd dirigent, jurylid en gastdocent: hij leidde concerten en seminars in vrijwel alle Europese landen en trad op in Japan, Singapore, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten.

Concerten
Rond het 30-jarig jubileum van The Lord of the Rings wordt het werk veel uitgevoerd. Voor brassbandliefhebbers trekt het concert op zaterdag 29 september in De Oosterpoort in Groningen bijzonder de aandacht. Johan de Meij dirigeert dan zelf het Noord Nederlands Orkest. De Proviciale Brassband Groningen onder leiding van Richard Visser is uitgenodigd om Extreme Make-over uit te voeren.