DOBC 1e sect. Brassband Amersfoort zit goed in zijn vel

Laatste update om 15:32 op Saturday, 11 June

Brassband Amersfoort o.l.v. Vincent Verhage was vorige week uiterst succesvol in het Franse Amboise. Vandaag zijn ze in het hoge noorden om hun programma hier in een wat gematigder klimaat nogmaals uit te voeren. 

A Midwest Intrada is een dankbare opener. Er zijn wel een paar missers te horen en ook Amersfoort heeft even nodig om aan de akoestiek te wennen. Daarna is er veel goeds te horen met een prima balans tussen de cornetsectie en de andere secties.

Dirigent Vincent Verhage heeft zelf het tweede werk gearrangeerd, de Finale uit “Concerto for Marimba” van de Franse componist en percussionist Emmanuel Séjourné. Solist Jord Spruyt laat de stokken over de toetsen dansen in wat zeer Spaans aandoende muziek is. Zeer karaktervol gespeeld.

Philip Sparke is verantwoordelijk voor alle grote werken in deze 1e sectie vanmiddag. Amersfoort voert zijn eerste grote werk uit, The Land of the Long White Cloud dat dateert uit 1979. Geschreven in opdracht van de Nieuw-Zeelandse Brass Band Association voor hun Nationale Kampioenschappen van 1980 (hun honderdjarig bestaan) en was bestemd voor de Europese Brassbandkampioenschappen, die dat jaar werden gehouden in de Royal Albert Hall in Londen.

Een solide opening met kleine verschillen in timing en samenspel. De beelden van Aotearoa trekken voorbij als een documentaire die je al eens gezien hebt, maar waar Amersfoort je toch even bij laat blijven hangen. Elke keer weer nieuwsgierig naar de volgende beelden. Een uitvoering niet zonder zijn probleempjes maar op een manier gespeeld die fijn is om naar te luisteren.