EBBC Own Choice 7. Brass Band Oberösterreich plichtmatig

Laatste update om 17:16 op Sunday, 1 May

Oorspronkelijk geschreven voor de British Open Championships 2019 is Dynasty geïnspireerd op het muzikale leven van de legendarische Harry Mortimer. Het werk opent met een cornetsolo gebaseerd op een leitmotif van 4 noten (Harry’s Theme). Daarna zijn gebeurtenissen in Mortimer’s leven chronologisch behandeld: War, Theatre, Journey, Together, Farewell en Amen. Er zijn citaten te horen uit werken die Harry Mortimer gespeeld heeft, zoals de cadenza uit Sovereign Heritage en het Amen uit Handel’s Messiah.

Met een ietwat te laag gestemde cornet opent Peter Graham's symfonische gedicht. Ook verderop in de solo missen we de verhalende lijn. A Long Way to Tipperary komt gefloten langs (deel War) en daarna zijn de gekozen lijnen ook wat fragmentarisch. Van de figuraties in de verschillende lagen van de band in het deel Theatre, is lang niet alles te onderkennen. Together met zijn fraaie cadenza voor twee verloopt voorspoedig maar wordt niet helemaal stemmend afgesloten. In het Farewell horen we de melodie uit de Severn Suite voorbij komen, maar het luistert allemaal wat breekbaar bij de Oostenrijkers. 

De Fuga in het Amen klinkt een beetje uitgeblust. Er lijkt weinig beleving te zijn todat het slot toch nog de machtige klank van de band laat horen.