Mercator Brassband kleurt netjes binnen de lijntjes

Laatste update om 14:47 op Sunday, 10 April

Mercator Brassband onder leiding van Johan De Win is de eerste van drie bands in de B afdeling. Deze een na hoogste afdeling besluit de VOBK dit jaar. De band begint haar optreden met het verplichte werk voor deze afdeling.

The Spider's Web - Mike Sheppard
The Spider's Web (het spinnenweb) is een metafoor voor gevaar, onzekerheid en risico. Door het hele werk heen contrasteren momenten van dreiging met momenten van rust op bepaalde punten komen deze twee ideeën samen en op andere plekken gaan ze de strijd met elkaar aan. In dit werk, dat veel technische vaardigheid van de spelers vraagt, gaan momenten van vredige kalmte onverwacht over in situaties van dreiging en gevaar. Een indrukwekkend, veelzijdig en spectaculair werk!

Mercator geeft een zeer verzorgde uitvoering. Mooi in balans en met een zeer volwassen klank. Dynamisch worden de extremen niet opgezocht. 

Nordic Night - Sigmund Groven, arr. Tom Brevik
De internationale mondharmonicavirtuoos van Noorwegen, Sigmund Groven, heeft deze prachtige melodie geschreven die ons de mogelijkheid geeft om te voelen hoe de nachten, in de schemering, kunnen worden ervaren in de buurt van de poolcirkel. 

Na een wat onevenwichtig begin komt de solo tot leven. En heeft het een prachtige sfeer. Prachtig vertolkt. Helaas is de naam van de solist niet opgenomen in het programma. 

An Old Man's Tale - Maarten Vermeersch
Een werk dat Mercator al eens heeft opgenomen en zowaar op de streaming media is te beluisteren. Een werk van een jonge componist met tal van verwijzingen naar populaire brassband componisten. Na een gedegen opening in een meer gedragen stijl volgt een ritmisch gedeelte. Daarin is het samenspel op plekken wat minder, en het koraalachtige middendeel vraagt veel van band en solisten. In het werk worden vervolgens wat nieuwe wegen bewandeld wat het wel zo spannend maakt. Het spel van de band wekt interesse. Een kort coda dient als finale. 

Een prettige band om naar te luisteren. De basics zijn zeer goed verzorgd en de muzikale opvatting is sprekend.