BBK2019 1e afdeling keuzewerk: Opus 87 een gewaagde keuze van Bacchus

Laatste update om 16:38 op Saturday, 30 November

1. Brass Band Bacchus o.l.v. Bart van Neyghem - Opus 87, The story of a Sovjet Genius (Tom Gontier)

In "Opus 87, the Story of a Soviet Genius" beschrijft componist Tom Gontier het leven en werk van sterpianiste Tatyana Nikolayeva aan de hand van drie muzikale thema's, ontleend aan de bekende Russische componist Dmitri Shostakovich.

Het eerste deel van "Opus 87, the Story of a Soviet Genius" zit boordevol verwijzingen naar het koude en lugubere karakter van het Sovjet regime. Dit afgewisseld met de gebeden en kreten van het lijdende volk. Het tweede deel is ritmisch van aard en schetst pianiste Tatyana die de voor haar gecomponeerde preludes en fuga's met de nodige geestdrift vertolkt.

Een gedragen opening belooft veel en daarna beweegt de muziek zich in golven van stem tot stem, echt sluiten doet het maar lastig en de overgangen zijn niet vloeiend. Dynamisch is het aan de ruime kant, vooral de zachtere dynamieken. De fugato melodie is goed gearticuleerd, maar levert de eerste keer wel wat vlekjes op.  

Na een dromerige passage met cadensen voor trombone, tuba en althoorn, wordt Tatyana's plotselinge dood beschreven aan de hand van het hoofdthema uit de laatste prelude van Shostakovich.

De cadensen krijgen goede uitvoeringen en het stemmige vervolg is mooi uitgewerkt en laat de totaalklank van de band in al zijn glorie horen. Waarna het Allegro con Spirito het onvervalste Russische karakter van de muziek van Shostakovich te berde brengt.