Workshop Stan Nieuwenhuis heeft toegevoegde waarde

Laatste update om 17:13 op Tuesday, 16 July

Op 14 juli was de bandroom van Soli Brass in Leeuwarden overvol met belangstellenden voor het nieuwe werk van Stan Nieuwenhuis, A Buoy. Dirigenten en muzikanten grepen de kans om de componist over zijn verplichte werk voor de 3e divisie tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen te horen vertellen. De workshop vond plaats in het kader van de Allan Withington's Conductor Summer School en de deelnemers mochten werken met Greidebrass uit het Friese Greidhoeke. 

Dubbele betekenis
A Buoy is opgedragen aan zoon Rover en de titel refereert aan een boei op zee. Zo kreeg de titel min of meer een dubbele betekenis. In eerste instantie wilde Stan Nieuwenhuis zijn werk laten beginnen met het thema, maar dat zou een hele kwetsbare inzet voor hoorns en flugel hebben betekend, waarop hij besloot om het werk van een intro te voorzien. Daarin zijn wegstervende golven van geluid te horen naast klanken die van ver moeten klinken. Dat vraagt om creativiteit van de bands in de akoestische concertzaal van Tivoli-Vredenburg. In het thema speelt vooral de 7 of het septiem interval een belangrijke rol. Voor de harmonie gebruikt Nieuwenhuis geen akkoorden die bestaan uit gestapelde tertsen, maar uit gestapelde kwart-intervallen. Zij vormen een belangrijk kenmerk van zijn muziek. A Buoy bestaat uit een aantal doorgecomponeerde deeltjes die allemaal een eigen stijl hebben. Dirigenten zijn volgens de componist vrij om de verschillende stijlen in het werk zelf te interpreteren, zolang ze die maar consequent doorvoeren.   

Eerste kennismaking
Voor de vele aanwezigen was het een eerste kennismaking met dit werk, hoewel Stan kort geleden een opname van Brassband Hombeek online zette. De deelnemende dirigenten aan de Summer School mochten allemaal aan het werk met een deel uit de compositie. Vrij snel werd hoorbaar wat de uitdagingen in A Buoy zijn en waar de juryleden tijdens de NBK met gespitste oren naar gaan luisteren. Met name de ritmische delen zorgden hier en daar voor dilemma's. Met de aanwijzingen van maestro Allan Withington wisten de meeste dirigenten behoorlijke vooruitgang te boeken; af en toe nog onderbroken door een toelichting van de componist.

Voor alle aanwezigen een zeer leerzame middag. Hopelijk zijn er in de toekomst vaker dit soort workshops.