EYBB 2019; once in a lifetime experience

Laatste update om 16:40 op Friday, 26 April

EYBB 2019; once in a lifetime experience
Drie afgevaardigden heeft Nederland dit jaar geleverd voor de European Youth Brass Band (EYBB). Rutger Mollema (es cornet), Lianne Postma (cornet) en Stefan van der Wilt (euphonium). De drie uitverkorenen die het galaconcert als afsluiter van Europa’s grootste brassevenement als einddoel hebben; de Europese Brass Band Kampioenschappen in Montreux.

Auditie
Voor deelname aan de EYBB doe je eerst auditie. Rutger (19 jaar) vertelt hierover: “Vanwege de vele verhalen van bekenden die eerder in de EYBB mee mochten spelen, heb ik besloten om auditie te doen. Zelf wilde ik de Europese kampioenschappen daarom ook wel eens van zo dichtbij meemaken. Auditie doen vond ik op voorhand wel spannend, maar uiteindelijk is het vlot en soepel verlopen. De positie voor es cornet is uniek, dus ik ben erg blij dat ik geselecteerd ben. Mijn doel is natuurlijk om zo goed mogelijk te worden, maar muziek is voor mij vooral een hobby. Dus vind ik het belangrijker dat het gezellig is en dat ik er plezier uit kan halen. Ik denk dat dit met de EYBB zeker wel goed zit.”

De aanhouder wint
Stefan (21 jaar) deed voor de tweede keer auditie: “Ik heb veel geluk gehad, dat ik voor de EYBB van dit jaar auditie kon doen. Voor de band van vorig jaar in Utrecht heb ik ook voorgespeeld, maar werd ik helaas niet geselecteerd. De kans dat Nederland snel weer een euphonium zou mogen afvaardigen was niet zo groot. Maar de selectieprocedure is sinds deze editie veranderd. Elk land mag ieder instrument voordragen. Vanuit de audities wordt dan een selectie gemaakt voor het uiteindelijke orkest. Dit maakte het voor mij mogelijk, om het nog een keer te proberen. Net op tijd, want volgend jaar ben ik te oud…”

Avontuur
Het avontuur is onderhand gestart. Lianne (20 jaar) is geselecteerd voor de 2e cornet positie. “We zijn onderhand al een paar dagen in Zwitserland. We zitten ergens hoog in de bergen in het plaatsje Torgon. Het is pittig, we maken echt lange dagen. Qua repetitietijd zitten we ongeveer op acht uren muziek maken op een dag. Dit kunnen zowel tutti- als sectierepetities zijn. Het eerste concert zit er alweer op. Dus we hebben de vuurdoop gehad. Spannend, maar vooral tof! Naast de repetities is er ook genoeg tijd om elkaar beter te leren kennen. Er is veel gezelligheid! Het is tot nu toe al een hele ervaring met veel leuke mensen en mooie muziek.” Ook Stefan is erg enthousiast over de muziekkeuze: “Er staan hele mooie werken op de muziekstander. Peter Grahams The Essence of Time, maar ook een aantal nieuwe composities van o.a. Oliver Waespi en het laatste deel van Salute to Youth van Gilbert Vinter, dat we op het galaconcert gaan spelen. Ik heb er onwijs veel zin in!”