Crossbones presenteert Slide'n Five

Laatste update om 16:35 op Tuesday, 10 September

Slide’n Five is de nieuwste productie van Crossbones, Trombone Collective. Als professioneel trombone ensemble wil Crossbones de trombone en klassieke muziek op een zeer herkenbare manier naar een groot publiek brengen.
Zo speelden ze afgelopen zomer voor de tweede keer op festival Pukkelpop in Belgie en gingen ze naar onder meer Koeweit, Japan & Korea. Deze 5 trombonisten ( waarvan 4 klassiek en 1 jazz geschoold) brengen een grote waaier aan muziek en muziekstijlen, waardoor het publiek vanaf het 1e nummer geboeid kan luisteren en kijken naar wat er op het podium gebeurd. De aanvulling van een jazztrombonist bij een klassiek ensemble heeft een zeer verrijkend effect en biedt heel wat meer mogelijkheden in samenspel, improvisatie en klankkleur.

De leden van Crossbones zijn Søren Brassaert (tenortrombone), Peter Delannoye (jazztrombone), Bram Meese (bastrombone), Lode Smeets (alt- en tenortrombone) en Pieter Vandermeiren (tenortrombone)

Ze geven in het najaar meedere concerten in België:

04/10 Gavere
05/10 De Pinte
12/10 Wichelen
17/10 Nevele
19/10 Wachtebeke
29/10 Beveren waas
11/11 Sint- Lievens- Houtem
08/12 Asse
13/12 Nazareth

Stel jezelf en je ensemble even kort voor?
Ik ben Bram Meese, professioneel bastrombonist en oprichter van het Crossbones. Het is een ensemble dat standaard uit 5 trombonisten bestaat, maar ook uitgebreid kan worden naar 8 of meer. De bedoeling is om de trombone in de kijker te zetten als multi-inzetbaar instrument in verschillende bezettingen. Eén van de grotere doelen die we hebben is om klassieke muziek naar een groot publiek te brengen en hen vooral de meerwaarde van een live uitvoering te doen voelen. Dit proberen we zowel in binnen- als buitenland.

Vanwaar het idee om een ensemble met enkel trombones op te richten?
Ik speel al 25 jaar trombone en na mijn opleiding aan de muziekacademie maakte ik de stap naar het conservatorium. Gedurende mijn opleiding en erna merkte ik dat de trombone in heel wat muziekgenres en bezettingen terugkwam (van koperkwintet over brassband tot bigband en symfonisch orkest) waardoor we als instrument, samen met de trompet, in heel wat genres terecht kunnen. Dat ik ook terecht trots ben op het instrument en dit graag wilde tonen, was ook een van de redenen om het op te richten. Vaak is het ook een beetje puzzelen wanneer je een ensemble opricht, maar ik denk dat we nu een goede balans hebben tussen de verschillende muzikanten, waarbij iedereen goed weet wat zijn functie binnen de groep is. Want het gaat veel verder dan enkel muziek samen spelen. Promotie, repetitie, opportuniteiten zoeken zijn ook heel belangrijk en tijdrovend.

Wat hebben jullie in het verleden zoal gedaan?
Ons allereerste publieke optreden was in 2017 in de hoofdstad van Estland, Tallinn. Daar kregen we een uitnodiging voor om op hun City Days te komen spelen. Daarna gaven we concerten in België, Griekenland, Nederland, Koeweit, Japan & Korea. Op eigen initiatief brachten we vorig jaar voor het eerst de Marquee ouverture naar Pukkelpop, een concert op een pop/rock festival waar klassieke muziek centraal stond. Door het succes konden we ook afgelopen zomer daar terugkeren.

Meer info op www.crossbones.be of op hun sociale mediakanalen:
Facebook: Crossbones trombone collective
Instagram: @Crossbonestrombonecollective