DOBC Titel Mercator gevolg van snelle ontwikkeling

Laatste update om 18:41 op Sunday, 23 June

Tijdens de onlangs gehouden Dutch Open Brass Band Championships in Drachten was de titel in de 2e divisie voor Mercator Brass Band uit Kruibeke. Na een 3e plaats vorig jaar en een prachtige uitslag in de 3e divisie tijdens de Belgische Kampioenschappen is wel duidelijk dat de band zich razendsnel ontwikkelt. Voor CUBrass reden om een paar vragen te stellen aan de voorzitter en dirigenten van de band.  

Hoe verliep de voorbereiding dit keer naar de DOBC?
Voorzitter Bert D’Hondt: "De voorbereidingen liepen vlotjes en de geplande sectierepetities waren voltallig, de iets langere aanlooptijd naar het DOBC heeft ons ook wel meer in detail kunnen doen werken. De vaste kern is afgelopen maanden gegroeid en vele muzikanten ontplooien zich helemaal door de diversiteit van dirigenten en leerkrachten."

Aan Professional Conductor Lode Violet vroegen we in hoeverre het werken met Mercator Brass Band verschilt van bijvoorbeeld Young Willebroek? "Werken met de twee bands is goed vergelijkbaar. Er is een doel voor ogen en daar probeer ik beide orkesten klaar voor te stomen. Het valt wel op dat ik sommige materie anders moet aanbrengen om tot hetzelfde resultaat te komen omdat elke persoon deze anders interpreteert, zo is de communicatie lichtjes anders tussen de bands. Bij Young Willebroek is het vooral werken aan de stijl en articulatie - misschien omdat ze nog iets jonger zijn - en bij Mercator ben ik veel bezig met klank."

Wat is de kracht van Mercator?
Musical Director Johan De Win: "Een grote kracht van de Mercator Brass Band is de diversiteit van aanpak van de verschillende dirigenten. Daardoor ontstaat een erg open visie van de muzikanten en het bevordert een soepele speelwijze. De Mercator Brass Band beoogt een hoogstand spelniveau maar is ook een hechte groep van vrienden. Solisten geven het goede voorbeeld en moedigen jonge mensen aan om hun muzikale ontwikkeling in gunstige zin te bevorderen. Het hand in hand gaan van een aangename sfeer en momenten van hard werken resulteert in knappe resultaten."

Lode Violet: "De kracht van Mercator zit hem vooral in het enthousiasme en het willen leren. Er wordt goed naar elkaar geluisterd en er is veel jeugd aanwezig. Die zullen de komende jaren alleen nog maar groeien. Ook niet te onderschatten is, dat er een uitstekende wisselwerking tussen het bestuur en dirigenten is. Het is een project dat zeker niet overal slaagt, maar waar Mercator wel in lukt."

Het zou zo maar kunnen dat Mercator en Young Willebroek elkaars concurrenten zijn bij de komende Belgische Kampioenschappen?
Lode Violet: "De orkesten zullen op het BBK niet meer tegen elkaar uitkomen. De reglementen zijn verscherpt, maximum 2 muzikanten van een band mogen eenmaal voorkomen op de wedstrijdlijst van een andere band. Young Willebroek haar solisten spelen uiteraard ook in Brassband Willebroek, maar de visie wil ik niet veranderen. De kleinsten moeten leren van de solisten en dienen als voorbeeld. Als ik hen vervang, zal de ontwikkeling een pak stroever verlopen. In plaats van het BBK zal de band eventueel aan een Engelse wedstrijd deelnemen."

Drukke agenda op weg naar jubileumjaar
Bert D’Hondt: "De eerste doelstelling van de band is om een volledig orkest te vormen, we zoeken nog slagwerkers en één of twee cornetten. Het is de bedoeling om dan op termijn een waardige 1ste divisie band te worden die niet alleen hun mannetje kan staan op de wedstrijden maar ook kwalitatief hoogstaande concerten kan geven met enkele interessante samenwerkingen.

We nemen eind november deel aan het BBK in de 2e afdeling waarvoor we nu het verplichte werk (Lions of Legends van Thierry Deleruyelle) op de lessenaar hebben liggen. We plannen ook nog twee concerten in eigen beheer en uiteraard de Yamaha Clinic in december. Ook kijken we alvast uit naar ons zilveren jubileumjaar in 2020 met deelname aan het VOBK, een muziekfestival, een compositieopdracht en wie weet de DOBC 2020 om onze titel te verdedigen."