EBBA maakt finalisten van de 7th European Composers Competition bekend

Laatste update om 07:54 op Saturday, 19 January

De muziekcommissie van de European Brass Band Association (EBBA) heeft de drie werken bekend gemaakt die hun première zullen krijgen tijdens de finale van de 7de editie van European Composers Competition. De finale wordt gehouden in de Salle de Concert, Casino Barrière, Montreux, Zwitserland, op donderdag 25 april 2019.

De drie finalisten in alfabetische volgorde van componist zijn
- Bipolariteit door Stijn Aertgeerts (België)
- A Dialogue of Transmogrified Souls door Daniel Hall (Engeland)
- Ironbright door Paul Saggers (Engeland)

EBBA Music Commission Chairman, Paul Hindmarsh merkte op: "Het was een uitzonderlijk jaar. Alle tien composities, die we anoniem beoordeelden, hadden veel verbeeldingskracht, vakmanschap en goed gebruik van het medium brassband.
Mijn collega's in het jurypanel, Oliver Waespi en Lucy Pankhurst, waren onder de indruk van het 'eigen klankidioom' van de inzendingen. We kijken uit naar een uitstekende finale, waarin Stijn, Daniel en Paul hun werken voor het eerst zullen horen. "

De EBBA Music Commission wil de andere componisten bedanken die deelnamen aan de competitie. Dat waren Aurelien Darbellay (The Wicked Reflection), Cedric Fuhrer (Beyond All Summits), Louis Kroni (Miracle on the Hudson) en Théo Schmitt (Particles Dance) uit Zwitserland; Linas Rupslaukis (Ditto) uit Litouwen, Pierre-Antoine Savoyat (... Our Shame ...) uit Frankrijk en Mathias Wehr (The Complete Champions) uit Duitsland.

Stijn Aertgeerts
Stijn Aertgeerts (1992) is lid van de bas-sectie van Brassband Willebroek. Zijn eerste instrument was de cornet, en in die hoedanigheid was Stijn lid van de European Youth Brass Band van 2006 en 2007 in Belfast en Birmingham respectievelijk. Hij vervolgde zijn studie aan de Muziekacademie van Antwerpen, waar zijn leraar Arthur Vanderhoeft was, en in 2007 aanvaardde hij de uitnodiging van Frans Violet bij Young Brass Band Willebroek. Nog geen jaar later stapte hij in overleg met zijn cornetdocent Arthur Vanderhoeft over op E-flat bass en trad binnen enkele maanden toe tot Brassband Willebroek. In 2010 vervolgde Stijn zijn studie bij Frans Violet aan het Antwerpse Conservatorium. Stijn's composities zijn uitgevoerd door toonaangevende bands en solisten in heel Europa, waaronder Eikanger-Bjørsvik. Sinds april 2016 is hij dirigent van Brassband Burgipja.

Daniel Hall
Daniel Hall is een 22-jarige componist, cornettist en dirigent uit Cornwall, momenteel in zijn laatste jaar undergraduate study aan het Royal Welsh College of Music and Drama in Cardiff. In januari 2016 won Daniel de derde John Golland Award tijdens het RNCM Brass Band Festival. De prijs bestond uit een opdracht van de John Golland Trust voor een nieuw werk voor brassband. Sanctuary!, het verplichte werk voor de Premier Section van de European Youth Brass Band Contest in 2019, was het resultaat. De muziek van Daniel is uitgevoerd in Litouwen, Zwitserland, Frankrijk en op belangrijke locaties in het Verenigd Koninkrijk, waaronder de Barbican Hall (Londen) en The Sage Gateshead (Brass in Concert). Zijn werk Smoke Sketches was in opdracht van Brass Bands England één van de verplichte werken voor de nationale jeugdkampioenschappen 2017 van Groot-Brittannië.

Paul Saggers
Paul Saggers (1985) werd geboren in Cornwall. Hij begon de cornet op 12-jarige leeftijd te spelen, recentelijk speelde hij voor de Camborne Town Band en de Flowers Band. Op 25-jarige leeftijd besloot hij om carrière te maken bij de Royal Marines Band en is hij momenteel geplaatst in de Plymouth Band. Zijn interesse in compositie begon later na zijn inschrijving voor de BMus-opleiding via de Royal Marines. Zijn eerste werk uitgevoerd door een brassband, genaamd The Great Storm Cat, ging in première bij The Cornwall Youth Brass Band waarvan hij op dat moment lid was. Zijn werk The Roar of the Khamsin stond op de shortlist voor de RWCMD-componistencompetitie van 2017 en ging in première bij de Cory Band. Paul heeft meer werken geschreven voor Wind Band en werkt aan zijn MMus in Compositie via de Royal Marines in samenwerking met de Plymouth University. Hij studeert momenteel bij Simon Dobson.