DOBC Kampioensdivisie: Veel enthousiasme voor optreden Brassband Schoonhoven

Laatste update om 09:10 op Sunday, 10 June

Brassband Schoonhoven A o.l.v. Ivan Meylemans     

1 Sång Till Norden (Lode Violet) 
Een spectaculaire opening van Brassband Schoonhoven met solistische bijdragen van euphonium, bariton, cornet en flugel. Qua klank gebeurt er erg veel op het podium. Deze tutti klank hebben we vanavond nog niet eerder gehoord. Netjes binnen de lijntjes en zeer compact. 

2 Zdes' khorosho (Sergei Rachmaninov, arr. Alan Catherall)
Het is goed hier is de Nederlandse vertaling van de titel die Rachmaninov dit werk gaf. Solist Dennis Vork mag ons dat feelgood gevoel overbrengen in dit miniatuur. Hij krijgt een uitbundig applaus en terecht.

3 Perihelion - Closer to the Sun (Philip Sparke)
Perihelion opent met nerveuze energie, percussie speelt een integrale rol in de opbouw naar een hoogtepunt van de volledige band. De opbouw is misschien wat schielijk en de band pakt flink uit. Een bloemrijke euphoniumsolo, met zoveel flair gespeeld, evolueert tot een inzet van de hoorns die op zich weer leidt tot een karakteristieke caccia. Veel karakteristieke Sparke muziek hier en Schoonhoven weet er wel weg mee. De trombonepassage heeft alles van een Mahleriaans of Wagneriaanse climax, al is de uitvoering wel erg uitbundig. De duistere kant is wel erg agressief. Het scherzo in de cornetten mist wat lichtvoerigheid en daardoor komt het Ravelachtige licht niet volledig tot zijn recht. Knap spel, zeer transparant. 

We belanden in de diepe schaduw met donkere klanken in het groot koper en in de mallets. De band weet de onrust rond de euphoniumsolo te creëren. Goed spel door de hele band heen, maakt de muziek spannend en het trekt je als het ware in de muziek. Met de terugkeer van het begin krijgen we de nodige techniek van de band. Dit is in de vorm van een bruisende fugato, gevolgd door een kort citaat uit Holst's Mercurius en Venus (de twee planeten dichter bij de zon dan de aarde). In de finale gaat Schoonhoven weinig meer weg geven. Een prachtige uitvoering van een geweldig werk van Sparke tot slot.