DOBC 2024: Kampioensdivisie, band 1

Laatste update om 20:24 op Saturday, 8 June

De eerste band op het podium is De Wâldsang met dirigent Rieks van der Velde en zij openen het Kampioenenbal.

Into The Light - Philip Wilby: Een openingswerk van Philip Wilby geschreven in opdracht van de Cory Band voor het Holland Brass Festival 2009.  In dit fanfarachtige openingswerk zorgt een off-stage solist voor het echo-effect.  

Een heerlijke stralende opener door de band uit Buitenpost; messcherp en geraffineerd. En wat een sound komt er van het podium. Prachtig begin van de avond!

Icicles - Anne Grete Preus, arr. Magnus Brandseth: Terwijl de druppels van de ijspegels vallen, hoorbaar in het slagwerk verdwijnt de sololijn in het niets.


Het is even zoeken naar soliste Mariska Postma, maar zij heeft plaatsgenomen bij de percussiongroep; zij vervullen een belangrijke rol in dit gevoelige werk. De band voegt zich ongemerkt bij soliste en er ontstaat iets bijzonders op het podium; hulde voor deze soliste!

Dynasty - Peter Graham: De componist zegt over dit werk: "Dynasty is een symfonisch gedicht voor brassband, geïnspireerd door het leven van Harry Mortimer (1902-1992) - een die leest als een muzikaal avonturenverhaal. Met Mortimer's autobiografie 'On Brass' als bron presenteert Dynasty een scala aan muzikale scènes waarin solo's, hymnes en af ​​en toe een verwijzing naar brassband-klassiekers worden verwerkt. Het werk eindigt met een fuga gebaseerd op thema's uit muziek die een integraal onderdeel was van het musiceren van bands en gemeenschappen in de tijd van Harry Mortimer, The Messiah."

We hebben vandaag al een mooi aantal klassiekers gehoord; vanavond voegen we daar deze van Peter Graham aan toe. Mooie start van De Wâldsang; wat oneffenheden in de opening, maar daarna kleurt de band het vervolg prachtig in. Met oog voor een juiste dynamiek start 'War' en horen we strak ensemblespel. Met durf in de dynamiek start 'Theatre' en speelt op spannende wijze naar 'Journey'. Het klinkt erg verzorgd. Technisch is het allemaal zeer verzorgd. Sprookjesachtige start van 'Delicato'; mooie euphonium waar later de cornet zich moeiteloos bij aansluit. Wat een klank heeft deze band toch in huis; erg prettig om naar te luisteren. De solo's vragen veel van de musici; op wat vlekjes lukt dit prima!
We horen opnieuw de prachtige solide klank en prima orkestbalans. De inzet van 'Amen' is prachtig en er ontvouwd zich opnieuw prima ensemblespel. De Wâldsang heeft genoeg energie om het werk met veel verve af te sluiten!
 
Kijk naar het interview met musici Mariska Postma en Kor Niehof

Advertorial:
“Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten” – Richard Wagner. Terpstra Muziek Drumland wenst alle deelnemers aan de DOBC een geweldige dag toe. Even ontspannen? www.terpstra-muziek.nl